Baskını ATGB sordu Mevlana Camii yöneticileri açıkladı: “Suçlu değil mağduruz”

Baskını ATGB sordu Mevlana Camii yöneticileri açıkladı: “Suçlu değil mağduruz”

Mevlana Camii’ne yönelik korona yolsuzluğu iddiaları ile ilgili polis baskınının yankıları sürüyor. Cami derneği yöneticileri suçlamaları reddederek “Suçlu değil mağduruz” açıklaması yaptılar.

Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) üyesi gazeteciler yolsuzluk iddialarının hedefindeki Berlin’in en eski camilerden Mevlana Camii yöneticileri ile bir araya geldi.

794b2c5b-5726-4650-a997-1a47d0b133d2.jpg

ATGB Berlin Temsilcisi ve beraberindeki basın mensupları cami derneği Başkanı İdris Kahraman ve İslam Federasyonu Başkanı Murat Gül ile bir araya gelerek söz konusu iddiaları sordu.

56074317-fd49-49ef-acb5-9e76dfc72c53.jpg

“70 BİN DEĞİL 14 BİN YARDIM AVRO TALEP ETİK”
Mevlana Camii Derneği Başkanı İdris Kahraman ve İslam Federasyonu Başkanı Murat Gül açıklamalarında suçlamaları reddettiler ve mağdur olduklarını öne sürdüler. www.ha-ber.com adlı haber sitesinde yer alan habere göre yetkililer şu açıklamaları yaptılar:
“Mevlana Camii dernek Yönetimi olarak Berlin Eyalet Hükümeti`nden 5 bin avro, Federal Hükümet’ten ise 9 bin avro olmak üzere toplam 14 bin avro yardım talebinde bulunduk. Bu yardımı aldık. Biz tüm bu başvuruları yaparken hiçbir usulsüzlük yapmadık. Yasal hakkımızı kullandık. Suçsuzuz. Bize yapılan tüm ithamların gerçekle alakası yoktur. Mağdur olan biziz. Alman basını aracılığı ile yapılan haberlerde bizi suçlu göstermeye çalıştılar. Olay yargıya
intikal etmiştir ve bu durumda bazı sorularınızı yanıtlamamız doğru olmaz. Konu hakkında daha detaylı bilgileri ilerleyen günlerde vereceğiz.”

0a3aff4f-a59d-4316-984f-c652544a8d37.jpg

Söz konusu basın buluşmasında ATGB üyeleri Hüseyin İşlek, M. Sefa Doğanay, Mümtaz Ergün, Ali Sönmez, Hikmet Tekemen, Mesut Yeter, Özlem Coşkun, Rüştü Kam, Sadık Karslı, Murat Tosun ve Mustafa Temel yer aldı.

 

İslam Federasyonu çatısı altında faaliyet gösteren ve yaklaşık 350 üyesi bulunan cemaatin Alman iç istihbaratının izlemeye aldığı Milli Görüş ile bağlantıları ise eleştiri konusu. Aynı zamanda geçmişte Yimpaş bağlantıları ile de Alman basınında yer alan Mevlana Camii bu kez de ekim ayı ortasında gerçekleşen eş zamanlı operasyonlarla bir kez daha Alman basınında geniş şekilde yer aldı. Yaklaşık 150 polis memuru, korona yardımlarında yolsuzluk
yapıldığı iddiasıyla Almanya'nın başkentindeki çok sayıda şirketi ve bir camiyi aradı. 7 bin avro nakit, veri depolama cihazı, bilgisayarlar ve dosyalara el koydu. Savcılık baskının üç şüpheliye 45 bin avroluk kısmının ödendiği 70 bin avronun üzerindeki yardımla ilgili olduğunu bildirdi. Paranın bir kısmının cami hesabına aktarıldığı iddia ediliyor.


Korona yardımlarıyla ilgili yolsuzluk  sadece Berlin’deki bir camiyle sınırlı bir sorun değil. Senato ve Investitionsbank Berlin (IBB), yardımları çok hızlı ve yeterince denetim yapmadan ödedikleri için eleştiri oklarının hedefine oturmuştu.  IBB ve Finans Senatörü Matthias Kollatz ise suçlamaları reddetti.

FOTO: Hüseyin İşlek
Video: Hikmet Tekemen
+49 – BERLİN

 

HABERE YORUM KAT