Başkan Belit Onay “kovma” iddialarına yanıt verdi: Asılsız

Başkan Belit Onay “kovma” iddialarına yanıt verdi: Asılsız

Hannover Büyükşehir Belediye Başkanı Belit Onay +49’a yaptığı açıklama ile Türkiye’ye tatile gidecek işçileri “işten kovmakla” tehdit ettiği yönündeki iddiaları yanıtladı: Asılsız!

Almanya’nın ilk Türkiye kökenli Büyükşehir Belediye Başkanı olan Belit Onay hakkında ortaya atılan iddialara gazetemiz +49 üzerinden yanıt verdi. “Haddini aştı”, “Türk karşıtı politika yaptı”, “Türkleri tehdit etti”, “Kovmakla korkuttu” gibi suçlamalara yazılı yanıt veren Başkan Onay, “İddialar geçersizdir” dedi. 

Hannover Büyükehir Belediye Başkanı Belit Onay, konuya ilişkin gazetemize yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“YANLIŞ ANLAŞILMA İÇİN ÜZGÜNÜM”

"Sosyal medyada ve bazı Türk medya organlarında yer alan, belediye idaresinin ya da belediye başkanının çalışanları tehdit ettiği ya da Türk karşıtı politika izlediği yönündeki iddialar asılsızdır. Ne yazık ki, korona salgını dolayısıyla eyaletimizin başkentinin belediye idaresinden bir çalışanımız tarafından gönderilen toplu bilgilendirme mesajı/mektubu, yanlış anlamalara yol açmıştır. Belediye başkanı olarak bundan dolayı üzgünüm.  Özellikle çalışanlar arasındaki son derece güçlü bir dayanışmanın görünür olduğu şu korona günlerinde. 

Mektubun varlığından haberdar olduktan sonra yeniden daha açık ve  net bir şekilde formüle edilmesi için talimat verdim. 

“DEVLETİN TALİMATLARINI UYGULUYORUZ”

Söz konusu mektupta hiçbir şekilde işten çıkarmakla ilgili tehdit yer almıyor. Riskli bölgelere yapılan seyahatlere karşı uyarıda bulunuluyor. Kısaca da olsa, çalışanları mevcut riskler ve iş hukuku yükümlülükleri hakkında bilgilendiriyor. Ne daha fazlası ne de daha azı. Bu, belediyenin ve belediye başkanının öncelikle çalışanlarına karşı bilgilendirme ve ilgi gösterme sorumluluğunu yerine getirdiğini ortaya koyuyor. 

Hannover belediyesi, federal ve eyalet düzeyindeki düzenlemelere tabidir. Robert Koch Enstitüsü ise riskli alanları saptayıp bu konuyla ilgili Federal Dışişleri Bakanlığı’na seyahat uyarılarını aktarıyor.”

AfM KURUCUSU, “TÜRKLERİ TEHDİT ETTİ” DEMİŞTİ

Öte yandan bazı Türk gazetelerinde yer alan haberlerde Başkan Belit Onay’ın, Türkiye’ye tatile gidecek işçileri işten kovmakla tehdit ettiği öne sürülmüştü. 

Göçmenler için Alternatif (AfM) partisinin kurucusu ve hukukçu Fatih Zingal da tartışma ve suçlamalara katılarak, “Bu yazının içerisinde en büyük sıkıntı hukuki süreç kısmıdır. İşçi konumunda olunca Türkiye’ye gitmeden 3-4 defa düşünürsünüz. İşten atılacak yazmasa bile ‘iş hukuku devreye girer, gereken yapılır’ yazıyor. Bu ifadeyi hukukçu olarak da sakıncılı buluyorum. Bu işçilere tehdittir” demişti. 

AKP’YE YAKINLIĞIYLA BİLİNİYOR

Almanya’da Türkiye kökenlilerin kurduğu ‘Alternative für Migranten’ (Göçmenler için Alternatif) adlı parti, AKP’ye yakınlığıyla tanınan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) adlı derneğin bir dönem başkan yardımcılığını yapan hukukçu Fatih Zingal tarafından kurulmuştu. 

Böylece AfM, Almanya’daki Türkler tarafından siyaset sahnesine çıkarılan üçüncü parti olmuştu. Daha önce kurulan BIG Partei (Yenilik ve Adalet Partisi) ve ADD (Alman Demokratlar Birliği Partisi) adlı partiler AfM gibi kendilerini “muhafazakâr-Müslüman” kesimin temsilcisi olarak tanımlıyor. 

Söz konusu üç partinin de AKP’ye yakın bir çizgide oldukları ve yöneticilerinin çeşitli AKP etkinliklerine katıldıkları biliniyor. 

+49 – HANNOVER

FOTO: hannover.de

HABERE YORUM KAT
2 Yorum