Basit bir Alman gerçeği: Göçmenler neden daha az kazanıyor?

Basit bir Alman gerçeği: Göçmenler neden daha az kazanıyor?

Alman vatandaşlığı bulunmayan göçmenler yerli halka nazaran daha az kazanıyor. Federal hükümet ve işgücü piyasası uzmanları ücret eşitsizliğinin deneyim, mesleki yetkinlik ve kalifiye eksikliğine dayandığına işaret ediyorlar.

Almanya işgücü piyasasında, göçmenlerin ülkedeki ücretler genel düzeyi üzerinde bir baskı unsuru olduğu, bir kez daha itiraf edildi. Alman hükümeti, göçmenlerin düşük ücretli işlerde çalışarak ülkedeki ücretler genel düzeyinin yükselmesini önlediği tezine haklılık kazandıran açıklamalarda bulundu, ancak aşırı sağ partiden gelen bir soru önergesine verdiği yanıtta bu ifadeleri kullanmadı. 

Yeni bir araştırmaya göre, Alman vatandaşı olmayan göçmenlerin 2019 yılında kişi başına ortalama 2 bin 614 avro brüt bir maaşı oldu. Bu rakam Alman vatandaşlığına sahip olanlardan yaklaşık dörtte bir daha düşük.

Alman Basın Ajansı DPA’nın “Almanya için Alternatif” (AfD) milletvekili René Springer’in soru önergesine yanıt veren  Alman hükümetinin raporlarına dayandırdığı haberine göre, 2019’da sosyal sigortaya tabi ve Alman vatandaşlığına sahip tam zamanlı çalışanların ortalama brüt maaşı ise  3 bin 509 avro.

Federal İş Ajansı’nın (BA) istatistiklerine göre 2010 yılında  Alman vatandaşları ile yurtdışından gelenlerin maaşları arasındaki fark sadece yüzde 11,6’idi. Alman pasaportu olmayan işçiler ise 317 avro daha az maaş alıyordu.

FARK GERÇEKTEN BÜYÜK

Alman vatandaşlığına sahip çalışanlar ile Suriye, Afganistan veya Eritre pasaportu olanlar arasındaki fark gerçekten büyük. Mültecilerin çoğu bu ülkelerden geliyor. 2019’da bu ülkelerden gelenler 1475 avrodan daha az brüt maaş aldı ve bu, Alman vatandaşlarının gelirinin sadece yaklaşık yüzde 58’ini oluşturuyor. Arada neredeyse yarı yarıya bir fark var.

Yurtdışından gelen vasıfsız işçiler, Almanya’daki meslektaşlarından ortalama 415 avro daha az kazandılar. Arnavutluk, Sırbistan veya Kuzey Makedonya’dan gelenler 208 avro, Suriye, Afganistan veya Eritre’den gelenler 657 avro daha az maaş aldı.

Geçen yıl Alman işgücünün yaklaşık yüzde 16’sı yani yaklaşık 3 milyon kişi düşük ücretli işlerde çalışıyordu. Yabancı uyruklu çalışanların ise yüzde 37’si yani bir milyon kişi düşük ücretli işlerde istihdam ediliyordu.

Federal hükümet, yurtdışından gelen işçilerin daha az mesleki deneyime ve becerilere sahip olduğuna ve bu nedenle ortalamadan daha az para alma eğiliminde olduğuna dikkat çekiyor. Açıklamaya göre daha fazla yabancı pasaportlu istihdam edilmesi “ortalama ücret üzerinde hafifletici bir etki yapabilir.”

DURUMLARI DAHA KÖTÜ, AMA...

Federal İş Ajansı’na (BA)  bağlı İstihdam Araştırmaları Enstitüsü’nden Herbert Brücker konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Almanya’ya yakın zamanda göç etmiş kişiler kariyerlerinin başında. Ancak çalışma hayatı boyunca maaşları önemli ölçüde artacaktır. Göçmenlerin çoğu çok genç, çok fazla iş deneyimi olan insanlar işe başlayanlardan yüzde 80 daha fazla kazanıyor. Göçmen akını, mesleklerin ücretleri üzerinde sadece marjinal bir etkiye sahip” dedi. Brücker “yardımcılık” mesleklerinde kazancın 2010’dan beri önemli ölçüde artış gösterdiğini kaydederek yurtdışından gelenlerin bu alanda sadece ortalamanın üzerinde çalışmakla kalmadığını, aynı zamanda akademik mesleklerde ortalamanın üzerinde temsil edildiklerini de kaydetti.

AfD milletvekili René Springer, ücret farklılıkları hakkında göçün çalışanlar arasında ücret dampingine yol açmaması gerektiğini söyledi ve federal hükümetin göçmen politikasının gidişatında bir değişiklik yapılması konusunda ısrarını dile getirdi.

Öte yandan federal hükümetten yapılan açıklamada, asgari ücretin ve mesleki yeterlilikle ilgili ileri eğitimin desteklenmesinin, gelir farklılıklarını azaltmaya yardımcı olabileceğine dikkat çekildi.

Federal İş Ajansı BA’ya göre, Aralık 2019’da yaklaşık 21 milyon Alman vatandaşı sosyal güvenlik primlerine tabi olarak tam zamanlı istihdam edildi. Alman olmayanlarda bu sayı 3 milyon.

+49 – BERLİN

FOTO: Zacharie Scheurer / DPA

HABERE YORUM KAT