Bakanı Altmaier’in iklim değişikliği itirafı: “Çok geç harekete geçtik”

Bakanı Altmaier’in iklim değişikliği itirafı: “Çok geç harekete geçtik”

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, 2050 yılına kadar atmosferin karbondioksitten temizlenmesinin refahtan vaz geçmeden mümkün olacağına inandığını, bunun için siyaset ve iş dünyasının birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Bakan Altmaier iklim koruma politikalarındaki eksiklikleri kabul etti.  Alman Basın Ajansı DPA’nın haberine göre kömür santrallerinden çıkışın, AB'nin Yeşil Anlaşması’nın ve yeni karbondioksit (CO2) fiyatlarının Federal Hükümetin iklim korumasını ciddiye aldığını ve bu konuda başarı elde etmek istediğini ortaya koyduğunu söyleyen Altmaier, “Ancak, son yıllarda hata yaptığımızı ve önlem almak için çok geç harekete geçtiğimizi itiraf ediyorum. Bunu telafi etmek için muazzam bir çabaya ihtiyaç var. Önümüzdeki birkaç ay boyunca karbonsuz yaşama giden yolun geri döndürülemez olduğundan emin olmalıyız” dedi. 

ÇELİK ENDÜSTRİSİNE İŞARET ETTİ

Avrupa Birliği’nin küresel sera gazı emisyonlarının 2050 yılına dek yüzde 50 oranında azaltılmasını hedeflediğini kaydeden Altmaier, sözlerini şöyle sürdürdü: 

 “15 yıldan fazla bir süredir dünya çapında küresel iklim değişikliği ile mücadele için , tüm önemli ülkelere ulaşma çabası harcanıyor. Bu süreçte elle tutulur bir şeye ulaşamadan çok zaman kaybettik. Bu yüzden Avrupalılar bu konuda ilerlemeye karar vermişlerdi. Ancak bunu yapmak için sadece trafik ve ısıtmadan değil  aynı zamanda sanayinin kömür, petrol ve doğal gaz gibi enerji kaynaklarından da vazgeçmesi gerekti.” 

Çelik endüstrisine işaret eden Altmaier, “Çelik endüstrisi bize Avrupa'da iklim koruma ve endüstriyi bir araya getirebileceğimizi gösteriyor. Bu yolla Avrupa bir rol modeli haline gelecek, Almanya’da ve Avrupa'da refah ve yüksek düzeyde bir sosyal güvenlik sağlanacaktır” dedi.  

Yenilenebilir enerjilerden elde edilen yeşil hidrojen kullanılarak çeliğin taşkömürü ile üretilen çelikten daha pahalı olduğunu  bu nedenle rekabet piyasasını da göz önüne alarak başka  ülkelere taşınmasını önlemek gerektiğini kaydeden  Altmaier, “Bu, şirketlerin ve devletin ortak hareketini gerektiriyor” dedi. 

ŞİRKETLERE MALİ YARDIM

Bu nedenle AB düzeyinde, üretiminde çok fazla sera gazı salınımına yol açan malların ithalatının daha pahalı hale getirilmesi yönünde  bir mekanizma tartışılıyor. Federal hükümet, sera gazı salımını azaltan çelik ve kimya endüstrilerindeki şirketlere mali destek sağlayan bir pilot program açıkladı.

Öte yandan Avrupa Çevre Ajansı‘na göre küresel sera gazı emisyonlarının mümkün olan en kısa sürede zirveye ulaşması ve bundan sonra hızla azalması gerekiyor. Bu yüzyılın sonunda karbonsuz yaşama geçmeden önce, 1990 yılının seviyesiyle karşılaştırıldığında, küresel emisyonlar 2050 yılına dek yüzde 50 oranında azaltılmalı. AB, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (UNFCCC) amacını destekliyor ve 2050'ye kadar, 1990 yılı seviyelerine göre sera gazı emisyonlarını yüzde 80-95 oranında azaltmayı hedefliyor. Yüksek miktardaki bu azaltma seviyeleri, gelişmekte olan ülkelerden de  ihtiyaç duyulan düşük miktarlı azaltımları da hesaba katıyor.

+49 – BERLİN

FOTO: Michael Kappeler / DPA

HABERE YORUM KAT