Bakan Lucha’dan Türk toplumuna ziyaret: Irkçılık mağdurlarının durumu görüşülecek

Bakan Lucha’dan Türk toplumuna ziyaret: Irkçılık mağdurlarının durumu görüşülecek

Baden-Württemberg Eyaleti Sosyal Hizmetler ve Uyum Bakanı Lucha, Baden-Württemberg Türk Toplumu “tgbw”yi ziyaret edecek. Bakan, ırkçı şiddet mağdurlarının son durumu hakkında bilgi alacak.

Bakanlığın finanse ettiği ve “tgbw” tarafından koordine edilen Irkçı Şiddet Mağdurları Danışma BürosuLEUCHTLINIE’nin (“Aydınlık Çizgi”), çalışmaları, deneyim ve ihtiyaçları hakkında bilgi alacak olan Bakan Manfred "Manne" Lucha ve heyeti 17 Ağustos pazartesi günü Reinsburgstr. 82, 70178 Stuttgart adresindeki tgbw dernek yönetimiyle yaptığı görüşmeden sonra saat basın mensuplarının da sorularını yanıtlayacak.

Almanya’da ırkçılıkla mücadele yönünde somut adımlar atılması talebi her geçen gün yükseliyor.  Bu taleplerden birine, bundan beş yıl önce, Baden-Württemberg eyaletinden yanıt geldi. Federal Almanya Cumhuriyeti’nde eşi benzeri olmayan projenin eyalette kurulmasında, ödenek çıkartılmasında NSU cinayetlerinin toplumda yarattığı huzursuzluğun büyük ölçüde etkili olduğu biliniyor.

90’LI YILLARDA DA TÜRKLER HEDEFTEYDİ

Almanya’da ırkçı şiddet 90’lı yıllarda zirveye çıkmış, ne yazık ki aşırı sağcıların, ırkçıların hedefinde yine Türkler yer almıştı. Irkçıların, 1991 yılında Hoyerswerda, 1992 yılında Rostock, Mölln, 1993 yılında Solingen katliamları belleklerdeki yerini hâlâ koruyor. 

1993 yılında kurulun Neonazi gençlik örgütü “Blood & Honor'' (Kan ve Gurur) 2000 yılında kapatılana kadar Almanya çapında sayısız yasa dışı ırkçı konser organize etti. Blood & Honor’un silahlı terör birimi Combat 18 ise ülkede çok sayıda saldırı ve cinayet gerçekleştirdi. Irkçı yeraltı terör örgütü NSU ise tüm bu ırkçı örgütlerden evrilerek, bugünkü formunu kazanan yapısıyla tam 7 sene boyunca iddialara göre derin devletin de yardımıyla Türkleri öldürdü. LEUCHTLINIE’yi emsalsiz yapan nokta ise Almanya’da ilk kez bir göçmen kuruluşu hamiliğinde, yani Baden-Württemberg Türk Toplumu (tgbw) himayesinde böyle bir projenin uygulanması. Baden-Württemberg Eyaleti Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Eyalet Siyaset Eğitimi Merkezi ve eyaletin “Demokratie stärken” (Demokrasiyi Güçlendirelim) programlarının da desteğiyle 2015 yılında start verilen danışma bürosunun ilk raporlarının yayınlandığını kaydeden yetkililer, raporlarda şiddet uygulayan ırkçılar değil kurbanların odak noktasında yer aldığını ve raporla toplumun kurbanlarla empati kurmasını, dikkatlerini konuya çekmeyi hedeflediklerini dile getirdiler.

Danışma hattı: 0711 / 888 999 33

E-Mail: [email protected]

www.leuchtlinie.de

+49 – STUTTGART

FOTO: www.sozialministerium.baden-wuerttemberg.de

HABERE YORUM KAT