Bakan Lucha’dan Türk toplumuna övgü: “tgbw’siz Baden-Württemberg düşünülemez”
Baden-Württemberg Eyaleti Sosyal Hizmetler ve Uyum Bakanı Manne Lucha, Baden-Württemberg Türk Toplumu “tgbw”yi ziyaret etti. Irkçı şiddet mağdurlarının son durumu hakkında bilgi alan Bakan Lucha “tgbw’siz Baden-Württemberg düşünülemez” dedi.
Bakanlığın finanse ettiği ve “tgbw” tarafından koordine edilen Irkçı Şiddet Mağdurları Danışma BürosuLEUCHTLINIE’nin (“Aydınlık Çizgi”), çalışmaları, deneyim ve ihtiyaçları hakkında bilgi alan Bakan Lucha ve Stuttgart Belediyesi Uyumdan Sorumlu Belediye Başkanı Dr. Alexandra Süssmann, Uyum Dairesi Sorumlusu Fatma Gül’den oluşan heyet tgbw dernek yönetimiyle görüşme yaptı.
Baden-Württemberg Türk Toplumu (tgbw) büro yöneticisi Frank Baumeister, derneğin sosyal projeleri hakkında bilgi vererek meslek eğitimi, sığınmacılar, gençlik çalışmaları, engellilere yönelik danışmanlık, lgbt çalışmaları, çevre projeleri hakkında bilgi verdi. Eyalet Uyum Bakanlığı tarafından desteklenen, ırkçı muameleye maruz kalanlara danışmanlık bürosu LEUCHTLINIE hakkında bilgi veren Proje Başkanı Heval Demirdöğen, geçtiğimiz yıl 98 danışmanlık verildiğini ve sayıların önceki yıllara oranla hızla arttığını açıkladı. “Başvuru sayısı Corona'ya rağmen bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla gözle görülür şekilde arttı. Corona döneminde komşulardan ve insanların yakın çevrelerinden gelen düşmanlık ortaya çıktı” dedi.
IRKÇILIKLA MÜCADELE GENİŞLETİLMELİ
Baden-Württemberg Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu Baden-Württemberg eyaletinde ırkçılıkla mücadele veya önlem çalışmalarının yetersiz olduğunu belirtti. “Eyalet genelinde önlenmelerin genişletilmesi için en az üç irtibat noktasına ihtiyaç var” dedi. Devlet kurumlarının her işi tek başına yaparak başarılı olamıyacağını belirten Belediye Başkanı Dr. Alexandra Süssmann resmi kurumların birlikte çalışabilecekleri güvenilir iş ortaklarına ihtiyaç duyduklarını ve tgbw derneğinin harika işler başardığını söyledi.
ÖRNEK ÇALIŞMALAR
Bakan Lucha yapılan çalışmalar için tgbw ekibine teşekkür etti ve “tgbw’siz bir Baden-Württemberg düşünülemeyeceğini” söyledi. Federal Almanya Cumhuriyeti’nde benzeri olmayan projenin eyalette kurulmasında, ödenek çıkartılmasında NSU cinayetlerinin toplumda yarattığı huzursuzluğun büyük ölçüde etkili olduğu biliniyor. LEUCHTLINIE’yi emsalsiz yapan nokta ise Almanya’da ilk kez bir göçmen kuruluşu hamiliğinde, yani Baden-Württemberg Türk Toplumu (tgbw) himayesinde böyle bir projenin uygulanması. Baden-Württemberg Eyaleti Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Eyalet Siyaset Eğitimi Merkezi ve eyaletin “Demokratie stärken” (Demokrasiyi Güçlendirelim) programlarının da desteğiyle 2015 yılında start verilen danışma bürosunun ilk raporlarının yayınlandığını kaydeden yetkililer, raporlarda şiddet uygulayan ırkçılar değil kurbanların odak noktasında yer aldığını ve raporla toplumun kurbanlarla empati kurmasını, dikkatlerini konuya çekmeyi hedeflediklerini dile getirdiler.
Danışma hattı: 0711 / 888 999 33
E-Mail: [email protected]
+49 – STUTTGART