Baerbock'tan Taliban uyarısı: Taş devrine doğru bir adım

Baerbock'tan Taliban uyarısı: Taş devrine doğru bir adım

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Afganistan'da iki yıldır yönetimi elinde tutan Taliban'ın ülkeyi taş devrine götürmeye çalıştığını vurguladı.

Baerbock, Taliban'ın Afgan halkı üzerindeki etkilerini eleştirerek Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, "Taliban'ın iki yıllık yönetimi, Afgan halkı için geriye doğru bir adım, taş devrine doğru bir adım oldu" ifadelerini kullandı.

Alman Bakan, Taliban'ın Afganistan'da milyonlarca insanı açlık tehdidi altında bıraktığını ve radikal İslamcı yönetimin Afgan kadın ve kızlarının özgürlüklerini büyük ölçüde kısıtladığını belirtti.

Baerbock, "Taliban, insanlık dışı politikalarıyla kadınların rüyalarını ve geleceklerini mezarla buluşturuyor. Kadınları ve toplumun yarısını iş hayatından ve toplumsal katılımdan dışladıkça, normal ilişkiler kurulamayacak" şeklinde konuştu.

DW'nın haberine göre Almanya, Afganistan halkını yalnız bırakmadığını vurgulayan Baerbock, 2021 yılından itibaren koruma ve hızlı insani yardım için 1 milyar eurodan fazla kaynak ayırdığını ve 30 binden fazla Afgan'ın Almanya'da sığınma hakkı elde ettiğini belirtti.

Baerbock, gelecekte de Afganistan'daki insanlara destek sağlamaya devam edeceklerini ve güvenli bir yaşam için çabalarını sürdüreceklerini söyledi. Federal İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, Mayıs 2021'den bu yana yaklaşık 20 bin eski Afgan yerel destekçi ve aile üyelerinin Almanya'ya geldiği, ayrıca tehlikede olan yaklaşık 10 bin Afgan'ın da Almanya'ya getirildiği bilgisini paylaştı.

Fotoğraf: - Flickr (CC BY-NC 2.0) * Fotoğrafın büyütülerek belli bir kısmı kullanılmıştır

HABERE YORUM KAT