Baerbock'dan, Ukrayna'nın AB üyeliği hakkında önemli açıklama

Baerbock'dan, Ukrayna'nın AB üyeliği hakkında önemli açıklama

Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Ukrayna'nın AB'ye katılması konusunda açıklamalarda bulundu.

Ukrayna'nın AB'ye katılma olasılığı siyasi düzeyde tartışılıyor. Kiev, uzun zamandır Avrupa Birliği'nin bir parçası olma arzusunu dile getiriyordu.. Bazı ülkeler başlangıçta Ukrayna'nın AB üyeliğini eleştirse de, gidişat yavaş yavaş değişiyor.

Son zamanlarda, AB Komisyonu Ukrayna'nın resmi olarak Avrupa Birliği'ne katılım adayı olarak gösterilmesinden yana olduğunu söyledi . İlgili karar 23-24 Haziran'daki AB zirvesinde verilebileceği öngörülüyor.  

Annalena Baerbock, "Şu anda F planına göre ilerlemek değil, bu tarihi anı kullanmak ve Ukrayna'nın perspektifi açısından şunu netleştirmek önemli: Siz Avrupa Birliği'nin ortasına aitsiniz" dedi

Baerbock , AB Komisyonu'nun Ukrayna'nın küçük komşusu Moldova'yı AB üyelik adayı olarak gösterme önerisini de destekledi . "Moldova'nın bu zamanlarda ne durumda olduğunu görmeliyiz" dedi. 

Baerbock, AB'nin olası genişlemesini göz önünde bulundurarak, toplulukta karar alma süreçlerinin uyarlanmasından yana konuştu. "Artık mesele sadece Avrupa çevresine daha fazla sandalye koymak değil, Avrupa Birliği'ni birlikte güçlendirmek zorundayız" dedi.

Cuma günü, AB Komisyonu Ukrayna ve Moldova'nın Avrupa Birliği'ne katılım için resmi olarak aday gösterilmesini tavsiye etti. Aday statüsüne ilişkin kararın artık 27 AB ülkesinin hükümetleri tarafından verilmesi gerekiyor. Şansölye Olaf Scholz (SPD) ve meslektaşları, konuyu görüşmek üzere bu Perşembe günü Brüksel'de bir araya geliyorlar.

Fotoğraf:AA

 

HABERE YORUM KAT