Ayasofya yabancı ziyaretçilere ücretli olacak

Ayasofya yabancı ziyaretçilere ücretli olacak

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yaptığı açıklamada "Ayasofya Camii’ni ziyaret 15 Ocak itibarıyla yabancı ülke vatandaşları için ücretli olacak" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm verileri ve Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin restorasyonunun arasında olduğu gündeme ilişkin konuları değerlendirmek üzere Atatürk Kültür Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Bakan Ersoy, Unesco’nun tavsiyesi üzerine Ayasofya için ''ziyaretçi yönetim planı'' uygulamasına geçileceğini söyleyerek “Yabancı ülke vatandaşlarının turistik amaçla yaptıkları ziyaretler 15 Ocak itibarıyla ücretli olacak. Türk vatandaşların ibadet amaçlı yaptıkları ziyaretler eskiden olduğu gibi ücretsiz olacak.” ifadelerini kullandı.

Bakan Ersoy, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

  • Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde ise UNESCO'nun da tavsiyesiyle ziyaretçi yönetim planı uygulamasını başlatıyoruz.
  • Turistik ve kültürel amaçlı ziyaretçilerin giriş kapılarını ayırıyoruz. 15 Ocak’tan itibaren başlayacak olan uygulama ile yabancı ziyaretçiler ücretli olarak farklı bir güzergahtan giriş yapacaklar.
  • Ayasofya Camii’ne ibadetlerini ifa etmek için gelen Türk vatandaşlarımızın ise giriş yaptığı alana kesinlikle dokunulmayacak. İbadet amaçlı gelen Türk vatandaşlarımız eskiden olduğu gibi ücretsiz olarak giriş yapabilecek.
  • Başlatacağımız QR kod uygulaması ile Ayasofya'da kulaklıklı sistemi hayata geçireceğiz. Ziyaretçiler cep telefonlarının kulaklıkları veya sağlayacağımız tek kullanımlık kulaklıklar ile ibadet edenleri de rahatsız etmeden, sessiz bir ortamda 16 dilde bilgi alabilecekler.
  • Böylelikle ziyaret kalitesi ve güvenliğini artırmak üzere Ayasofya'da artık yoğunluk farklı güzergahlara dağıtılarak yönetilebilecek.
  • İnsanlığın ortak mirası olan gözbebeği camimiz koruma ve tanıtma odaklı çok ideal bir ekosisteme dahil edilmiş olacak.

HABERE YORUM KAT
3 Yorum