Avusturya-Türkiye diplomatik krizi mi? Viyana sokaklarındaki arbedenin ilk sonuçları

Avusturya-Türkiye diplomatik krizi mi? Viyana sokaklarındaki arbedenin ilk sonuçları

Geçen hafta Viyana’da Türk milliyetçi gruplarla Kürt ve solcu gruplar arasında çıkan kavganın ilk sonucu, iki ülke arasında çıkan kriz oldu. Büyükelçiler karşılıklı bulundukları ülkenin dışişlerine çağrıldı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Türkiye kökenli çeşitli siyasi gruplar arasında çıkan kavganın ilk sonuçları ortaya çıktı. İki ülkenin başkentinde, büyükelçiler karşılıklı olarak dışişleri bakanlıklarına çağrıldı. Böylece gruplar arasında başlayan ve sokağa taşan şiddet içerikli çekişmeler, Avusturya ile Türkiye arasında diplomatik kriz sinyalleri vermeye başladı. 

Olayları yankısını ve yeni gelişmeleri haberleştiren DW Türkçe, “Viyana'da geçen hafta Kürtlerin ve sol görüşlü grupların düzenlediği bir gösteriye milliyetçi Türk gruplar tarafından saldırıda bulunulmuştu” derken Viyana polisinin iki taraf arasında kaldığını, gruplar arasında karşılıklı olarak taş, maytap ve cam şişe atıldığını vurguladı. 

Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer, olaylarda 7 polisin yaralandığını ve 11 kişinin gözaltına alındığını açıklarken, DW Türkçe'ye göre, Türkiye'deki çatışmaların Avusturya'ya taşınmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Ayrıca Avusturya Dışişleri Bakanlığı olaylar sonrasında Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun'un Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını teyit etti.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz mehri Twitter hesabı üzerinden şiddet içerikli tartışmaları sert bir dille protesto etti. Kurz, “Avusturya'da özellikle de Viyana'da sokaklarda şiddet gösterileri istemiyoruz ve çatışmaların Türkiye'den Avusturya'ya taşınmasına izin vermeyeceğiz” demişti.

TÜRK DIŞİŞLERİNDEN AÇIKLAMA 

Avusturya'nın Ankara Büyükelçisi Johannes Wimmer de Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada büyükelçinin “Avusturya güvenlik güçlerinin Türk gençlere şiddet uygulamasından duyulan endişeyi bildirmek üzere” çağrılacağı belirtilmişti.

Açıklamada ayrıca “Viyana'da terör örgütü PKK ve yandaşları tarafından birkaç gündür üst üste gösteriler düzenlenmesi, terörle mücadelede gösterilen samimiyetsizliğin yeni bir tezahürü olmuştur” denildi.

“Söz konusu gösteriler aracılığıyla terör örgütü PKK propagandasına müsaade edilmesi, terör örgütünün sembollerinin kullanılmasına göz yumulması ve ülkemizin hedef alınması asla kabul edilemez” denilen açıklamada “Gösteriler sırasında ayrıca, Avusturya emniyet güçlerince Türk kökenli gençlerin yaralanmasına, Türk toplumuna ait bazı işyerlerinin zarar görmesine sebep olan sert müdahaleyi kınıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Bakanlık, açıklamasında “Avusturya makamlarını, AB tarafından terör örgütü olarak tanınan PKK terör örgütüyle layıkıyla mücadele etmeye ve konuyu popülist siyaset için malzeme yapmamaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

+49 – VİYANA

HABERE YORUM KAT