Avusturya anaokullarında başörtüsü yasağı kaldırılıyor!

Avusturya anaokullarında başörtüsü yasağı kaldırılıyor!

Avusturya'da 2018 yılından itibaren anaokullarında yürürlükte olan başörtüsü yasağı kaldırılıyor.

Avusturya’nın kamu yayıncı kuruluşu ORF'nin verdiği habere göre eyaletler ve federal yönetim arasında ülkedeki bütün anaokullarında 5 yıl süresince uygulanacak düzenlemelere ilişkin uzlaşıldı. Eyaletler ve federal yönetim arasında tartışmaya neden olan, anaokulu öğrencilerine yönelik yaklaşık 3 yıldır uygulanan başörtüsü yasağının sonlandırılması hususunda taraflar anlaştı.

Kasım 2018’de dönemin aşırı sağcı iktidarı tarafından yürürlüğe sokulan anaokulu öğrencilerine yönelik başörtüsü yasağının ağustosta sona ereceği belirtilirken, eyaletler ve federal yönetim arasında belirlenen yeni anaokulu düzenlemesinin yarın kamuoyuyla paylaşılacağı da ifade edildi.

Eyalet yöneticilerinin anaokullarında başörtüsü takan öğrencilerin bulunmaması ve söz konusu düzenlemenin anayasayla bağdaşmaması nedeniyle uygulamanın kaldırılması talebinde bulunduğu, federal yönetimin de bu isteği kabul ettiği bildirildi.

Avusturya’da başında dönemin Başbakanı Sebastian Kurz’un bulunduğu merkez sağ Halk Partisi (ÖVP) ve aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) iktidarı tarafından anaokulu ve ilkokullarda başörtüsü yasaklanmıştı.

Avusturya Anayasa Mahkemesi, aralık 2020’de ilkokullarda uygulanan başörtüsü yasağının anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti.

Fotoğraf: tolmacho - Pixabay 

HABERE YORUM KAT