Avrupa'ya para yağıyor: Sistemi dağıtabilecek trilyonlarca avro piyasalarda

Avrupa'ya para yağıyor: Sistemi dağıtabilecek trilyonlarca avro piyasalarda

Covid-19’un ikinci dalgasında Avro Bölgesi’nde şirket kredileri ve para arzı arttı. AB dışındaki İngiltere de karantina uygulaması boyunca perakende, konaklama ve rekreasyon sektörleri için 4,6 milyar sterlinlik hibe dağıtacak.

Piyasalara karşılıksız pompalanan para arzındaki patlama, Avrupa'daki ekonomik sistemin temellerini sarsabilecek boyutlar alıyor. Avro Bölgesi’nde bankalar başta olmak üzere finans kuruluşları tarafından şirketlere verilen krediler ve en geniş tanımlı para arzı M3, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının ikinci dalgasının yaşanmaya başlandığı kasım ayında artış kaydetti. 

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Kasım 2020’ye ilişkin şirket ve tüketici kredileri aylık değişimlerini yayımladı. Buna göre, ekimde yıllık bazda yüzde 6,8 büyüyen şirket kredileri, kasımda yüzde 6,9 artış kaydetti. Tüketici kredileri, 2019’un aynı dönemine göre de yüzde 3,1 arttı.

Kasımda M3 para arzı, yıllık bazda yüzde 11 artışla analistlerin beklentisi olan yüzde 10,6’nın üzerinde gerçekleşti. Avro Bölgesi’nde kasım ayında birçok ülke, Covid-19’un ikinci dalgasında salgının yayılmasını yavaşlatmak amacıyla ekonomik faaliyetleri ciddi şekilde kısıtlarken, şirketler de ekonomik durgunluk nedeniyle likidite sıkıntısı ve ödeme güçlüğü yaşamamak için kredi alma yoluna gitmişti.

Uzmanlar, salgının kontrol altına alınmasının uzun zaman alması halinde şirketlerin likidite sıkıntısının artacağı öngörüsünde bulunuyor. Salgın nedeniyle kredi akışını desteklemek üzere kapsamlı acil durum önlemleri alan Avrupa Merkez Bankası, AB üyelerine daha fazla likidite sağlamak için toplam 1 trilyon 850 milyar avro değerindeki tahvil alım programı olan “Pandemi Acil Satın Alma Programı”nı açıklamıştı.

İNGİLTERE'DE MİLYARLIK HİBE

Benzer para politikası AB dışındaki İgniltere'de de gündemde. İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, ülkede karantina uygulaması boyunca perakende, konaklama ve rekreasyon sektörleri için toplam 4,6 milyar sterlinlik hibe verileceğini bildirdi. 

İngiltere’de dün yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında üçüncü kez karantina ilan edilmesinin ardından İngiliz Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, perakende, konaklama ve rekreasyon sektörlerine işletme şubesi başına 9 bin sterline kadar hibe imknı sağlanacağı kaydedildi.

Açıklamada bu sektörlerin dışında kalan alanlarda faaliyet gösteren şirketler için de karantina döneminde 594 milyon sterlinlik ek hibe verileceği belirtildi. Böylelikle işletmelere toplamda 4,6 milyar sterlinlik hibe imkânı sağlanmış olacak.

Maliye Bakanı Sunak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada „Yeni karantina hibeleri işletmelerin önümüzdeki ayları atlatmasına yardımcı olacak.” ifadesini kullandı. Bakanlığın açıklamasında ayrıca ülkede salgınla mücadele kısıtlamaları kapsamında çalışmayacak durumda olanların maaşlarının yüzde 80’ine kadar hükümet tarafından desteklenmesine nisan ayının sonuna kadar devam edileceği hatırlatıldı.

Ülkede geçen yılın aralık ayı itibarıyla hükümetin maaş destek programından yaklaşık 9,9 milyon kişi yararlanıyor. Hükümet salgının ekonomik etkileriyle mücadele edebilmek, istihdamı destekleyebilmek için bu zamana kadar 280 milyar sterlin harcama yaptı. Bunun yaklaşık 73 milyar sterlini doğrudan salgın süresince çalışamayacak durumda olanları maaşlarının yüzde 80’inin ödenmesi için harcandı.

Salgın döneminde en büyük yükü çeken sağlık hizmetlerine ise geçen yıl toplamda 127 milyar ek maddi destek sağlandı. Ayrıca salgın süresince kepenk kapatmak zorunda kalan işletmelere 66 milyar sterlin kadar kredi ve hibe sağlandı.

KARANTİNA BOYUNCA 

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson, uygulamaya giren karantinanın şubat ortasına kadar devam edeceğini, bu tarihe kadar bakımevlerinde kalanlar, 70 yaşından büyükler, sağlık ve bakım hizmeti çalışanları ve ciddi derecede hasta olanların aşılanacağını duyurmuştu. Mevcut önlemler kapsamında ülkenin yaklaşık yüzde 75’inde restoran, bar ve temel ürünlerin satılmadığı tüm ticarethaneler kapalı olacağına dikkat çekilmişti. 

Ülkede, Covid-19’un daha hızlı yayılan türü nedeniyle günlük vakalar 50 bini geçerken can kayıpları da 1000’e yaklaşmış durumda. Hastanelerin kapasitelerinin aşılmaya başlandığı ülkede önlem alınmaması durumunda gidişatın daha da kötü olacağından korkuluyordu.

+49 – FRANKFURT/LONDRA

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT