Avrupa’nın önder ekonomisinde de durum nazik: İflaslar azaldı, ama toparlanma yavaşladı

Avrupa’nın önder ekonomisinde de durum nazik: İflaslar azaldı, ama toparlanma yavaşladı

Avrupa’nın lokomotif ekonomisi Almanya’da iflas eden şirket sayısı, ağustosta 2019’un aynı ayına göre gerçi yüzde 35,4 azalarak 1051 oldu. Ancak kasım ayındaki önlemler ekonomideki sınırlı toparlanmayı da yavaşlattı.

Federal Almanya İstatistik Dairesi’nden (Destatis) yapılan bir açıklama, göre, ülkede ağustosta 1051 işletme iflas açıkladı. İflaslar, 2019’un aynı dönemine kıyasla yüzde 35,4 azaldı. Söz konusu dönemde iflaslardan en çok inşaat sektörü etkilendi. 173 iflas başvurusu olan inşaatı, 165 iflas başvuruyla ticaret, 129 başvuruyla da bilim ve teknik hizmetler sektörü izledi.

Şirketlerin iflas talepleriyle ilgili alacaklılara ödenmesi öngörülen borç ise ağustosta 17,4 milyar avro olarak kaydedildi. Söz konusu borç, 2019’un ağustos ayında yaklaşık 1,6 milyar avroydu. Destatis, alacak tutarındaki yüksek artışın “iflas eden büyük şirketlerin ve bu şirketlerin iştiraklerinin yükümlülüklerinden” kaynaklandığını açıkladı. 

Kurumsal iflaslar dışında 2 bin 857 borçlu da ağustosta iflas başvurusunda bulundu. Söz konusu rakam, 2019’un aynı dönemine kıyasla yüzde 60,2 azaldı.

GERÇEK İFLASLAR HENÜZ BİLİNMİYOR

Bu arada, Almanya’da şirketlerin Covid-19 salgınından kaynaklanan birçok ekonomik sıkıntısının iflas istatistiklerine yansımadığı belirtilen Destatis açıklamasında, bunun bir sebebinin iflas kanununda yapılan erteleme olduğu kaydedildi. 

Alman hükümeti, Covid-19 salgını nedeniyle “bir yükümlülüğü yerine getirmedikten sonraki 3 hafta içinde şirketleri iflas başvurusunda bulunmaya zorlayan” kanunu, önce eylül ayı sonuna kadar askıya almış, daha sonra da yıl sonuna kadar ertelemişti.

Destatis, öncü verilere göre ekimde ülkede iflas eden şirket sayısının geçen yılın ayını ayına göre yüzde 45,8 azaldığını da bildirdi.

SON ÖNLEMLER  

Bu arada Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, ülkede yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına yönelik kasım ayındaki önlemlerin, Covid-19 krizinde mayıs sonrası başlayan ekonomik toparlanmayı yavaşlatacağını duyurdu. Bakanlık, ülke ekonomisine yönelik aylık raporunda, ülkenin ekonomik olarak toparlanmasının ekim ayına kadar devam ettiği belirtilerek, Covid-19’un yayılmasını yavaşlatmak için uygulamaya alınan önlemlerin kasım ayında ekonomiyi vurduğu ifade edildi.

Raporda, kasımdaki önlemlerin Covid-19 krizinde mayıs sonrası başlayan ekonomideki toparlanmayı yavaşlatacağına işaret edilerek, “Ek önlemler (kısıtlamalar) sınırlı kaldığı sürece, toparlanma süreci dördüncü çeyrekte bitecek gibi görünmüyor” değerlendirmesinde bulunuldu.

Öte yandan, Alman hükümetine ekonomik danışmanlık yapan Ekonomi Bilirkişi Kurulu (SVR) dün yaptığı açıklamada, Alman ekonomisindeki toparlanmanın yaz döneminde güçlü kalmasının etkisiyle ekonominin bu yıl başlangıçta korkulandan daha az küçülmesinin beklediğini bildirmişti.

SVR salgında ikinci dalganın 2021 için büyüme görünümünü gölgelediğini de belirtmişti. Alman ekonomisi, ikinci çeyrekte yüzde 9,3 küçülmesinin ardından, hane halkı tüketimi, yatırımlar ve ihracattaki artışın etkisiyle bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 8,2 genişlemişti.

MERKEL EYALETLERLE GÖRÜŞECEK 

Almanya’da salgının yayılmasının önlenmesi ve vakalardaki artış hızının düşmesi için Başbakan Angela Merkel ile eyalet başbakanları, 28 Ekim’de yeni kısıtlayıcı önlemler almıştı. Buna göre, 2 Kasım’da geçerli olmak üzere kasım sonuna kadar tiyatro, sinema, opera ve konser salonları kapalı kalıyor. Spor salonları, yüzme havuzları, eğlence alanları, masaj ve kozmetik salonları hizmet vermiyor. Amatör seviyede yapılan takım sporları da yasaklandı. Almanya Birinci Futbol Ligi (Bundesliga) gibi profesyonel seviyede yapılan spor karşılaşmalara da seyirci alınmıyor. 

Mağazalar, 10 metrekareye kadar 1 kişi bulunacak şekilde müşteri kabul edebiliyor.  En fazla iki hanenin bir araya gelmesine izin veriliyor. Okullar ve kreşler ise açık.

Kamuda söz konusu kısıtlamaların uzatılıp uzatılmayacağı belirsizliğini korurken, Başbakan Merkel’in, pazartesi günü eyalet başbakanları ile Covid-19’nın yayılmasını önlemek için bir sonraki adımları görüşmesi bekleniyor.

ALMANYA’DA YİNE VAKA REKORU 

Ülkede son 24 saatte 23 bin 542 kişiye yeni tip koronavirüs (Covid-19) tanısı konuldu. Almanya’da bulaşıcı hastalıklar alanında çalışmalar yürüten ve hükümeti bilgilendiren Robert Koch Enstitüsüne göre, bu rakam, ülkede söz konusu virüsün görülmesinden bu yana en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti.

Almanya genelinde Covid-19 vaka sayısı 751 bin 95’e ve virüs nedeniyle ölenlerin sayısı da 12 bin 200’e yükseldi.

+49 – BERLİN

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT