Avrupa'nın o ülkesi hayat pahalılığını düşürmenin yolunu 'enerji firmalarına baskılamakta' buldu

Avrupa'nın o ülkesi hayat pahalılığını düşürmenin yolunu 'enerji firmalarına baskılamakta' buldu

Avusturya'da hayat pahalılığının kontrol altına alınabilmesi için koalisyon hükümeti, enerji şirketlerine yönelik baskıyı artırma kararı aldı.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın etkisiyle artan enflasyonun durdurulamaması ve hükümetin enerji ve gıda fiyatlarındaki artışa etkili bir çözüm bulamaması, eleştirilere maruz kaldı. Bu eleştirilerin ardından hükümet, bugün yapılan Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda yeni önlemler alacağını duyurdu.

Başbakan Karl Nehammer, Bakanlar Kurulu sonrası düzenlenen basın toplantısında enflasyonun yükselmesinin ve hayat pahalılığının temelinde yüksek enerji fiyatlarının bulunduğunu vurgulayarak, enerji sektöründe fiyatların düşmesi gerektiğini belirtti.

Nehammer, büyük enerji şirketlerinin fiyatları düşürmemesi durumunda elde ettikleri yüksek karların daha fazla vergilendirileceğini vurguladı.

Başbakan Nehammer, "Enerji şirketleri bu adımı atmazlarsa devlet onları vergilendirecek." diyerek, söz konusu büyük şirketlerin milyarlarca avro kazandığını ifade etti.

Nehammer, gıda sektöründeki süpermarket zincirlerinin fiyat politikalarının daha şeffaf olması gerektiğini belirtti ve hükümetin bu alanda düzenli bilgilendirme yapacağını, ancak doğrudan müdahalede bulunmanın uygun olmadığını dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Werner Kogler de hayat pahalılığına karşı büyük enerji şirketlerinin de katkıda bulunması gerektiğini vurgulayarak, düşük gelir seviyesine sahip kesimlerin rahatlatılması için bu adımın gerekliliğini belirtti.

Muhalefet, hayat pahalılığı konusunda hükümetin katma değer vergisinin kaldırılması veya düşürülmesi taleplerini görmezden gelmesine tepki gösterdi. Ana muhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), açıklanan önlemlerin etkisiz olduğunu ve sonuç getirmeyeceğini eleştirdi.

HABERE YORUM KAT