Avrupa’nın ilk gündem maddesi yine aşı: Koronavirüsle mücadelede yeni adımlar

Avrupa’nın ilk gündem maddesi yine aşı: Koronavirüsle mücadelede yeni adımlar

İngiltere ve Fransa’dan ABD merkezli ilaç firması Moderna’nın geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının yaygın kullanımına onay çıktı.

İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumundan (MHRA) yapılan açıklamada, Moderna aşısının yaygın kullanım için güvenli olduğu bildirildi. Bu aşı, ülkede yaygın kullanımına izin verilen üçüncü aşı oldu. Ülkede daha önce Pfizer-BioNTech ve Oxford-AstraZeneca Covid-19 aşıları onaylanmıştı.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen MHRA İcra Kurulu Başkanı Dr. June Raine, “Bugün onaylanan aşı, halka ve sağlık sektörüne cesaret verici nitelikte. Mevcut tüm verilerin kapsamlı bir değerlendirilmesinin ardından yaygın kullanımı için onaylanmış üçüncü Covid-19 aşısına sahip olmak ulaşılması gereken önemli bir hedefti. Kurumun bunu gerçeğe dönüştürmesine yardımcı olmasından gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı. Raine, MHRA’nın kullanılmaya başlandıktan sonra tüm Covid-19 aşılarının yan etkilerini kontrol ettiğini bildirdi.

FRANSA: MODERNA ONAYI 

Bu arada Fransa Yüksek Sağlık Kurumundan yapılan açıklamada da Moderna kaynaklı aşının kullanımına onay verildiği, Covid-19’a karşı etkili olduğu belirlenen bu aşının 18 yaş ve üzeri kişilere uygulanabileceği belirtildi.

Moderna’nın geliştirdiği Covid-19 aşısı, bu ülkede de kullanımına izin verilen ikinci aşı oldu. Fransa’da daha önce Pfizer/BioNTech’in Covid-19 aşısı onaylanmıştı..

ASTRAZENECA ONAYI AY SONUNDA 

AstraZeneca firmasının Oxford Üniversitesi ile yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirdiği aşının Avrupa Birliği (AB) içinde kullanılmasını sağlayacak onay için gelecek hafta başvuru yapabileceği, onayın ocak sonuna kadar çıkabileceği bildirildi.

AB’nin ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansının (EMA) sosyal medya hesabındaki açıklamada, AstraZeneca firmasından daha fazla verinin EMA’ya gönderildiği, firmanın AB içindeki koşullu pazar onayı için başvurusunu gelecek hafta yapmasının beklendiği kaydedildi. Açıklamada, değerlendirme sonucunun ocak sonunda tamamlanabileceği belirtildi. EMA, aşının ön değerlendirme sürecini aylardır devam ettiriyordu.

AB, şu ana kadar BioNTech-Pfizer ile Amerikalı Moderna şirketinin aşılarına onay verdi. Oxford-AstraZeneca aşısının yaygın kullanımına İngiltere’de 30 Aralık’ta onay çıkmıştı. İngiltere’de de aşının ilk dozu 4 Ocak’ta yapılmıştı. 

AB, AstraZeneca firmasıyla 400 milyon doz aşı almak üzere sözleşme imzalamıştı. AB’nin onaylı aşısı bulunan BioNTech-Pfizer’den 600 milyon, Moderna’dan 160 milyon doz almak için sözleşmeleri bulunuyor. AB, Sanofi-GSK ile 300 milyon, Johnson and Johnson şirketiyle 400 milyon, CureVac ile 405 milyon dozluk anlaşmalar yapmıştı. Ancak bu aşıların geliştirme süreci devam ediyor.

AB’NİN DOZ ÖNERİSİ 

Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), BioNTec ve Pfizer tarafından yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen aşının bir şişesinden 5 yerine 6 doz çıkarılması tavsiyesinde bulundu. EMA’dan yapılan açıklamaya göre, bir şişe “Comirnaty” adı verilen BioNTech-Pfizer aşısından fazladan bir doz çıkarılabilecek. Bu da daha fazla kişinin aşılanabilmesine olanak sağlayacak.

EMA, şişelerde doz artırımı için 35 mikrolitrelik doza özel şırınga kullanılması gerektiğini, standart şırınga ve iğnelerin kullanılması halinde bir şişeden 6 doz çıkarılamayabileceğini bildirdi. Şişede kalan aşı miktarının 0,3 mililitreden az olması durumunda kalan miktarın atılması gerektiği vurgulanarak, 5 dozdan sonra şişelerden artan düşük miktarların birleştirilmemesi istendi. EMA, aşının eritilmesinden sonraki 6 saat içinde kullanılması, kullanılmaması halinde ise atılması gerektiğini kaydetti.

Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucusu olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech ile Pfizer tarafından geliştirilen aşının AB içinde kullanımı 21 Aralık 2020’de onaylanmıştı.

16 yaş üzerindeki kişilere uygulanabilen aşı, Covid-19 hastalığına sebep olan SARS-CoV-2 virüsünden protein üreten mRNA molekülü içeriyor. Aşı, SARS-CoV-2’nin yüzeyindeki “spike” adı verilen proteine saldırması için vücudu hazırlayacak şekilde çalışıyor.

+49-FRANKFURT

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT