Avrupa'nın en zengininde telaş: Hazine gelirleri yüzde 20 geriledi

Avrupa'nın en zengininde telaş: Hazine gelirleri yüzde 20 geriledi

Federal Almanya'nın kamu gelirleri, salgın nedeniyle büyük bir gerileme yaşadı. Koronavirüsün Alman hazinesini can evinden vurduğu kabullenildi.

Alman hazinesinin küresel salgın nedeniyle ve mayıs ayı itibariyle yıllık gelirlerindeki gerileme, yüzde 19,9 oldu. Federal Maliye Bakanlığının bugün açıklanan aylık raporunda, koronavirüsün konjonktürel etkilerinin ve bu kriz nedeniyle alınan vergi önlemlerinin toplam vergi gelirleri üzerinde yarattığı yükün çok belirgin olduğuna dikkat çekildi.  

Raporda bu yılın ilk beş ayında kamu gelirlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,3 oranında gerilediği saptandı. Özellikle satış vergisi gelirleri mayıs ayında yüzde 21'lik bir düşüş yaşarken, ücret vergilerindeki gerileme yüzde 10 oldu. En dramatik gelişme havayolu taşımacılığında yaşandı. Tamamen duran uçak seferleri yüzünden havayoluyla ulaşım vergilerinden sağlanan gelirlerdeki düşüş yüzde 97'yi buldu. Bu, söz konusu sektörde adeta hiçbir satış işleminin yapılmamış olduğunu gösteriyor. 

YENİ BORÇLANMAYLA ÇÖZÜM

Federal hükümet, 218 milyar avroyu aşan rekor bir yeni borçlanmayla, koronavirüs krizinin sonucu olarak ekonomik  çöküşün üstesinden gelmek istiyor. Merkel hükümeti hafta ortasında kinci ek bütçeyi gündeme getirmiş ve böylece yeni borçların hareket alanına 62,5 milyar avroluk bir ek yapılabilmişti. 

Yılın ilk çeyreğinde Alman ekonomisı yüzde 2,2'lik bir küçülme yaşadı. Bu 2009'daki finans krizinden bu yana en güçlü daralmaydı. Yılın ikinci çeyreğinde gerilemenin yüzde 10'u bulacağı ve ilk çeyreğin çok üzerinde gerçekleşyeceği sanılıyor.  Ancak rapor, Maliye Bakanlığının giderek bir canlanma olabileceğini hesap ediyor. Raporda, salgın önlemlerinde yaşanan yumuşamalar sayesinde gelecek aylarda sanayi üretiminde bir iyileşme olacağına dikkat çekiyor. Ancak eski düzeyi tutturmasının önce pek mümkün olmayacağını da ekliyor. 

+49 - FRANKFURT 

FOTO:  AC Almelor on Unsplash

HABERE YORUM KAT