Avrupalılara göre 10 yıl erken yaşlanıyoruz

Avrupalılara göre 10 yıl erken yaşlanıyoruz

Uzm. Dr. Yanıkoğlu, "Türkiye'deki olumsuz yaşam standartları, Avrupa'ya oranla bizi 10 yıl erken yaşlandırıyor" dedi.

ANTALYA - Cumartesi günleri DRN Ajans & PR tarafından düzenlenen kahvaltılı toplantının geçen haftaki konuğu Kardiyoloji Uzmanı Dr. Atakan Yahıkoğlu, dünyada her gün yaklaşık 150 bin kişinin kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydetti.

Akra Barut Otel'de DRN Ajans & PR'ın düzenlediği toplantıda konuşan Uzm. Dr. Atakan Yanıkoğlu, kalp rahatsızlıkları ve koroner damar hastalıkları konusunda katılımcılara bilgi verdi. "Zamana hiçbirimiz direnemiyoruz. Genetik mirasımız da bu rahatsızlıklarda çok etkili" diyen Uzm. Dr. Yanıkoğlu, "Türkiye'deki olumsuz yaşam standartları, Avrupa'ya oranla bizi 10 yıl erken yaşlandırıyor. Dünyada her gün yaklaşık 150 bin kişi kalp rahatsızlıklarından yaşamını yitiriyor. Bunların 20 bini kalp damar hastalıkları, yani kalbin kendisini besleyen koroner damar hastalıklarına bağlı" dedi.

Vücuttaki damarlardan oluşan ince örtünün yaklaşık 4 bin metrekarelik alanı kapsadığını anlatan Uzm. Dr. Yanıkoğlu, "Yaşlanma mekanizması tam olarak aydınlatılmış değil. Genetik ve çevresel faktörler var. Bunların etkisiyle yaşlanma süreci daha hızlı işliyor. Hücrelerin fonksiyonlarında bozulmalar, kayıplar ve hücrelerin ölümü ile sonuçlanıyor. Yaşlanma sonucunda vücut damar rahatsızlıklarına zemin hazırlıyor. Bizim genetik mirasımız da belirleyici. Tütün kullanımı, doymuş yağ asitlerinden beslenme, kolesterol içeriği zengin besinleri tüketme nedeniyle de hızlanabiliyor. Bütün bunların yanında stres de dolaylı etkileyici" diye konuştu.

Konuşmanın ardından davetlilerle birebir sohbet eden Uzm. Dr. Yanıkoğlu, merak edilen sorulara cevap vererek daha sağlıklı yaşamak için neler yapılabileceğini anlattı. Sunum sonunda Uzm. Dr. Yanıkoğlu ile davetliler, hatıra fotoğrafı çektirdi.

HABERE YORUM KAT