Avrupa'daki Türkiye emeklilerine destek: Küçük işlerde çalışmak mümkün oluyor

Avrupa'daki Türkiye emeklilerine destek: Küçük işlerde çalışmak mümkün oluyor

Türkiye'den borçlanarak emekli maaşı alanların Avrupa'da 450 avroluk “minijob” denilen işlerde çalışmaları halinde, bu maaşları kesilmeyecek.

TBMM’ye getirilen torba yasada yer alan, Türkiye’den borçlanarak emekli olup, emekli aylığı alanların 450 avroya kadar olan işlerde (Minijob) çalışabileceklerine dair metin, Genel Kurul'da kabul edildi.

Ulm'de yayımlanan ve Avrupa'daki Türkiye'den emekli maaşı alanların haklarını yakından takip eden “Yeni Posta” gazetesinde çıkan bir haberde, sorunun en azından bu bölümünün bir çözüm yoluna girdiği bildirdi. Daha önce var olan 450 avroluk “Minijob”larda çalışma halinde Türkiye'den aldığı emekli maaşının kesilmemesi hakkı, AKP hükümeti tarafından yürürlükten kaldırılmıştı. Bu yüzden Türkiye’den borçlanarak emekli olanların, yurtdışında küçük bir işe girmeleri halinde bile Türkiye’den aldığı emeklilik aylıkları kesiliyordu.

Bu kez yine AKP milletvekili İbrahim Aydemir’in Meclis'e sunduğu torba yasa önerisinde, yarı zamanlı çalışanların (“Minijob”) yurtdışında borçlanarak hak kazandıkları emekli maaşının kesilmemesi yer aldı. Yeni öneride, torba yasada yer alan “yarı zamanlı çalışma hakkı” böylece yeniden kazanılmış oldu.

Yeni düzenlemeye göre, yurtdışında kısmi zamanlı çalışmayla emeklilerin Türkiye’den aldıkları maaşları yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren artık kesilmeyecek.

“SÖZÜMÜZÜ TUTTUK”

AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Zafer Sırakaya’nın önerisiyle hazırlanan yasa önerisinin TBMM’de kabul edilmesi üzerine, Sırakaya Twitter hesabı üzerinden şu açıklamayı yaptı:

“Yurtdışında emeklimize verdiğimiz sözü tuttuk. Minijob tamam. Borçlanma yoluyla Türkiye’den emekli olan vatandaşlarımızın, yurtdışında yarım gün çalışabilmesinin önünü açmak için verdiğimiz yasa teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Hayırlı uğurlu olsun.”

+49 – ULM

Kaynak: yeniposta.de

HABERE YORUM KAT
3 Yorum