Avrupa’daki Aleviler yapıyor: Sivas Katliamı Belgeseli geliyor

Avrupa’daki Aleviler yapıyor: Sivas Katliamı Belgeseli geliyor

Avrupa Alevi hareketinin bir parçası olduğu bildirilen “Sivas katliamının belgeseli” hazırlanıyor. AABK ve AABF ortaklığında bir de kitapçık okurla buluşacak.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Genel Başkanı Hüseyin Mat, Sivas katliamının belgesel ve kitapçığının hazırlanmasına start verdiklerini bildirdi. Mat, açıklamasında, 

Sivas Katliamı'nın 30'uncu  yılına yetişecek şekilde hem belgeselin çekilmesi, hem de kitapçığın çıkarılması için temuz ayı ortasında AABK ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (AABF) yönetim kurulunun onayı doğrultusunda çalışmalara başlama kararını aldıklarını kaydetti.

unnamed.png

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK)  Genel Başkanı Hüseyin Mat
 

HESABINI SORACAĞIZ

AABK Genel Başkanı Hüseyin Mat konuya ilişkin basın açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

“Sivas katliamı özellikle Avrupa Alevi hareketi açısından son derece önemli bir yer tutar. Bugün Avrupa'da Aleviler özgürlüklerini, haklarını elde edebilmişse, Sivas katliamının çok önemli bir etkisi olmuştur. Hep deriz, ‘Sivas'ın küllerinden büyüyen bir hareket.’ 

Dünya tarihinin kara lekesi olan bu katliamın unutturulmaması ve hesabının sorulması konusunda bir mücadele içerisindeyiz. Tarihimizde yaşadığımız katliamları göz önünde bulundurduğumuzda, Sivas Katliamı'nı öne çıkaran en belirgin özelliği, şeriatın Alevilere bakış açısının en can alıcı belgesi niteliğinde olmasıdır. 

MARAŞ VE ÇORUM KATLİAMLARININ BELGESELİ VAR, SİVAS’IN YOK

Bir daha bu gibi barbarca yaşanan katliamların olmaması amacıyla, ‘Unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız’ sloganını 27 yıldır ısrarla atıyorsak ve Sivas Madımak Oteli bir utanç müzesi olacak diyorsak ve hedefliyorsak, o zaman bu slogana ve hedefe uygun hareket etmek ve de bu doğrultuda çalışmalar yürütmek zorundayız.  

Sevgili Canlar,  Sivas Katliamı'nı unutturmayacağız sözünü verdiysek, bu sözümüzü yerine getirmek zorundayız. Bildiğiniz gibi Maraş ve Çorum katliamlarının çekilmiş belgeseli var ama Sivas Katılımı'nın çekilmiş bir belgeseli yok. Bu bizim açımızdan büyük bir eksikliktir ve bu eksiklik mutlaka giderilmelidir.

TARİHİ SORUMLULUK

3 yıl sonra katliamının 30'uncu yılı. 

30'uncu yılında tarihe karşı sorumluluğumuz gereği, katliama dair en önemli hesaplaşmalarımızdan biri ise bu belgeseli hazırlamak ile olacaktır. Böylelikle önemli bir arşive kavuşmuş olmakla birlikte, hafızalarda her zaman canlılığını koruyacak, hem de gelecek kuşaklara tüm detayları ile aktarılabileceğimiz önemli bir belgeselimiz olacaktır.

Malum katliamda yaşamını kaybedenlerin aileleri oldukça yaşlandılar. Bazıları aramızdan ayrıldı, Hakka yürüdü. Şahitler her yıl daha da azalıyor. Bu nedenle zaman kaybetmeden profesyonel bir çalışmayı, hızlı hareket ederek süreci başlatmak zorundayız. Bu amaçla katliamın hem belgeselinin çekilmesi, hem de kitapçığının çıkarılması amacıyla, Eylül 2020 tarihinden itibaren çalışmalarımıza başlıyoruz. Sivas Katliamı'nın 30. yılında yapabileceğimiz en değerli çalışmalardan biri bu olacak.Tarihe önemli bir not düşeceğiz. Tarih bu sefer bizden dinleyecek gerçekleri.”

+49 – KÖLN

FOTO:  BÜNYAMİN GÖRÜNMEZ on Unsplash

HABERE YORUM KAT