Avrupa'da yeni Fransız-İtalyan ittifakı

Avrupa'da yeni Fransız-İtalyan ittifakı

Fransa ve İtalya ikili ilişkilerini ekonomiden savunmaya dek birçok alanda güçlendirecek kapsamlı bir anlaşmaya imza attı. Anlaşmanın Merkel'in vedasının yaklaştığı dönemde yapılması dikkat çekiyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Mario Draghi, ikili ilişkilerin çeşitli alanlarda geliştirilmesini hedefleyen anlaşmaya imza atmak üzere başkent Roma'daki cumhurbaşkanlığına bağlı Quirinal Sarayı'nda bir araya geldi. İmza töreninde yaptığı konuşmada Fransa ve İtalya'nın diplomatik, ticari, siyasi ve kültürel ilişkilerde işbirliğini güçlendireceğini söyleyen Başbakan Draghi, anlaşmaya imza atılmasını ikili ilişkiler açısından "tarihi bir an" olarak nitelendirdi. Anlaşmaya imzalandığı yere atfen "Quirinal Anlaşması" adı verildi.

Anlaşmanın, Almanya'da yeni koalisyon müzakerelerinin tamamlanmasının ardından gelmesi dikkat çekti. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in vedasının ardından Berlin'deki yeni yönetimin daha içe dönük olacağını tahmin eden gözlemciler, Macron'un yeni bir eksen oluşturma niyetinde olduğu değerlendirmesinde bulunuyor. Fransa'nın Avrupa Birliği içindeki başlıca müttefiki şimdiye kadar Almanya'ydı. Ayrıca 16 yıldır iktidardaki Başbakan Merkel de Avrupa Birliği'nin öncü lideri olarak görülüyordu.

Reuters haber ajansına konuşan Fransız diplomatik kaynaklar ise Fransa'nın diplomatik önceliklerinde yeni bir eksen oluşturmak istediği değerlendirmelerini geri çevirdi. Fransız kaynak, "Avrupalı ortaklarımızla hiçbir zaman kıskançlık üçgeni oynamadık. İkili ilişkiler güçlü olduklarında birbirini tamamlıyor" diye konuştu.

Haberin tamamını DW Türkçe 'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT