Avrupa’da Türkiye krizi korkusu

Avrupa’da Türkiye krizi korkusu

Türkiye’den 225 milyar dolar alacağı olan Avrupa ülkeleri, gerekirse Yunanistan gibi Türkiye’nin de kurtarılmasını istiyor. Ancak G-20 üyeleri arasında Türkiye’deki durumun kriz olduğu konuşulmadı.

FRANKFURT - Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle döviz kurlarında büyük dalgalanmalar yaşanması Avrupa bankalarını da alarma geçirdi. Öte yandan Almanya Ekonomi Bakanlığı da bir açıklama yaptı. Bakanlık sözcüsü, "G-20 üyeleri arasında Türkiye’deki durumun kriz olduğuna dair bir görüşme olmadı” dedi. 

Türkiye’deki şirketlerden İspanya’nın 81 milyar, Fransa’nın 35 milyar, İtalya’nın 15 milyar ve Almanya’nın da 13 milyar avro alacağı bulunuyor. Bunların dışında Türkiye’deki çok sayıda bankanın ortakları arasında Avrupa bankalarının da olması, borçların ödenememesi durumunda avro bölgesinde de bankacılık krizi yaşanabileceği endişesini doğurdu.

90’lı yıllarda Meksika’ya borç veren ABD bankaları, bunların ödenmemesi üzerine küçük çapta bir kriz yaşamışlardı. 

Avrupalı ekonomistler, Türkiye'deki durumun henüz bir kriz olarak tanımlanmasa da, Avrupa Birliği Merkez Bankası’nın ve IMF’nin hazır olmasını istiyorlar.

HABERE YORUM KAT