Avrupa’da Türkiye ile doğalgaz gerginliği tırmanıyor: AB yönetimi çok huzursuz

Avrupa’da Türkiye ile doğalgaz gerginliği tırmanıyor: AB yönetimi çok huzursuz

Brüksel’de Türkiye’ye karşı tavır giderek sertleşiyor. AB, Doğu Akdeniz’de gaz aramaları için yeni yaptırımlar mı getiriyor? Fransa son zamanlarda ek savaş gemileri bile gönderdi.

Doğu Akdeniz’deki doğalgaz sahaları konusundaki anlaşmazlığın tırmanması, AB’de büyüyen bir endişeye dönüştü. AB Dışişleri bakanları arasında yapılacak görüşmelerde, AB’nin ilgili üye devletlere Yunanistan ve Kıbrıs’a Türkiye ile olan ihtilaflarında nasıl daha fazla destek verebileceğini tartışılacaklar. Diplomatik girişimler tartışmaya açık, ama aynı zamanda yaptırımların sıkılaştırılması da dillendiriliyor. 

AB Dışişleri Temsilcisi Josep Borrell, temmuz ayındaki son Bakanlar Kurulu’nun ardından Türkiye’ye karşı başka cezai yaptırımlar hazırladığını duyurmuştu. Türkiye’nin araştırma gemisi “Oruç Reis” geçtiğimiz günlerde Yunan adaları Rodos ve Kastelorizo’nun güneyindeki donanma ile yola çıkmıştı. Yunanistan’ı sembolik olarak desteklemek için Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu hafta Doğu Akdeniz’deki Fransız askeri varlığını artırdı. Macron, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı AB’de en yüksek sesle eleştirenlerden biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca Ankara’yı açıkça BM’nin Libya’ya yönelik silah ambargosunu ihlal etmekle suçluyor.

“ORUÇ REİSE SALDIRIRSANIZ...” 

Öte yandan Almanya Başbakanı  Angela Merkel, çözüm yolları için perşembe günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı aramıştı. Erdoğan ise “Oruç Reis’imize saldırmayın” dediklerini hatırlatarak, “Saldırırsanız bedelini ağır bir şekilde  ödersiniz. Ve işte bugün ilk cevaplarını aldılar” açıklamasını yaptı.

Daha önce Yunan basınında Doğu Akdeniz’de bir Türk ve bir Yunan gemisi arasında bir çarpışma olduğu konusunda çeşitli söylentiler dolaşmıştı. Donanmanın eşlik ettiği “Oruç Reis”, perşembe günü Yunan adalarının Rodos ve Meis adalarının güneyinde doğalgaz aramaya devam etti. Bazı haberlere göre, bir Yunan ve bir Türk firkateyni arasında yandan çarpışma yaşandı. Diğerleri, bir Yunan firkateyninin “Oruç Reis”in eskort gemilerinden birinin yan tarafına dokunduğunu bildirdi. Ancak bu bilgiler Atina tarafından ne doğrulandı ne de reddedildi.

ERDOĞAN DİYALOĞA HAZIR

Yunan devlet televizyonunda yer alan haberlere göre, Girit’in güneyinde Yunan ve Fransız savaş gemileri tarafından kapsamlı manevralar gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Atina’yı kötü niyetli olmakla suçlasa da, diyaloğa hazır olduğunu bildirdi.

Diğer taraftan Almanya’da ve diğer Avrupa  ülkelerinde gerginliğin daha fazla tırmanmasının Türkiye ile mülteci politikasına yönelik işbirliğini olumsuz etkileyebileceğine dair korkular mevcut. Ankara bu konuyu AB’yi öfkelendirecek şekilde sürekli bir tehdit unsuru olarak kullanıyor. 

AB ülkeleri geçen şubat ayında AB ülkesi Kıbrıs’ta doğalgaz sondajına karıştıkları iddia edilen ve yasadışı olduğu düşünülen kişilere giriş yasakları koydu ve mal varlıklarını dondurdu. 2019’da AB, AB fonlarının tahsisini de kısıtlama kararı aldı ve bir havacılık anlaşmasına ilişkin müzakereleri de askıya aldı.

Türkiye, yasadışı sondaj iddialarını ise reddediyor ve doğal gaz için sondaj yaptığı suların kıta sahanlığına ait olduğunu bildiriyor.

+49 - BRÜKSEL

FOTO:  Cumhurbaşkanlığı / DPA

HABERE YORUM KAT