Avrupa'da Amazon yerlileri tedavisizlikten ölüyor

Avrupa'da Amazon yerlileri tedavisizlikten ölüyor

Avrupa' da Covid-19 aşısı olanlara "seyahat sertifikası" dağıtılmaya hazırlanıyor iken, amazon yerlilerinin tedavisizlikten öldüğü ileri sürüldü.

 Avrupa Birliği (AB), Covid-19'a karşı aşı olanların serbestçe seyahat etmesini sağlayabilecek aşı sertifikası için çalışma yürüttüklerini duyurdu. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sertifikalarda yer alacak bir kodla aşıya ilişkin bilgilere erişileceğini ve bu sistemi AB üyesi ülkelerin entegre edeceğini ifade etti. Leyen, bu yılın yaz aylarına kadar çalışmanın tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı.

Ancak aşı adaletsizliğinin son çarpıcı örneği Brezilya'daki Amazon ormanlarında yaşandı. Amazon'un yerli kabilelerinden Jumaların son erkek mensubu Aruka, Covid-19'a yakalanarak öldü. Aruka'nın ölümü 20'nci yüzyılın başında 15 bin olan nüfusları sadece altı kişiye inen grup açısından yıkıcı bir etkisi oldu. Sağcı Jair Bolsonaro hükümetinin Covid-19'a karşı Amazon yerleşimlerindeki tıbbi yetersizliği gündeme gelmişti. Yüzlerce yerlinin son birkaç hafta içerisinde tedavi imkanlarına erişemediği için Covid-19 hayatından kaybettiği raporlanmıştı.
 

Kaynak: BİRGÜN

FOTO: BİRGÜN


 

HABERE YORUM KAT