Avrupa ülkelerinde yeni doğalgaz kararı

Avrupa ülkelerinde yeni doğalgaz kararı

Avrupa Komisyonu yeni doğalgaz kararı için çalışma başlattı. Bu kapsamda fiyat artışlarını önlemek için alınan "tavan fiyat uygulaması"nın uzatılması değerlendirilecek.

Avrupa Komisyonu, geçen yıl doğalgaz fiyatlarının artışıyla başa çıkmak için aldığı bir önlemi uzatma kararını tartışmaya başladı.

Bu önlem, sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de işlem gören vadeli gaz kontratının 3 iş günü boyunca 180 Euro'yu aşması ve aynı dönemde Avrupa'da sıvılaştırılmış doğalgazın megavatsaat fiyatının küresel piyasaların 35 Euro üzerine çıkması durumunda devreye girecekti. Ancak Brüksel, Orta Doğu'daki çatışmalar ve Baltık boru hattına yönelik sabotajlar gibi faktörlerin, bu kış fiyatların tekrar yükselmesine neden olabileceği endişesi taşıyor ve şubat ayında uygulamaya konulan acil durum gaz fiyat sınırlamasını uzatma seçeneğini değerlendiriyor.

OLUMSUZ BİR ETKİ GÖRÜLMEDİ

Avrupa Komisyonu, AB'nin 27 üye ülkesinden diplomatlarla paylaşılan bir sunumda, bu önlemin uygulamaya konulmasından bu yana olumsuz bir etki görülmediğini ve gaz fiyatlarının şu anda geçen yıla göre neredeyse yüzde 90 daha düşük olduğunu belirtti.

Bu üst sınır, AB ülkeleri arasında uzun süren tartışmaların ardından uygulanmıştı ve başlangıçta Almanya ve Avusturya, bu önlemin piyasaları bozacağını ve arz sıkıntısını artıracağını düşünerek karşı çıkmıştı. Ancak komisyonun sunumunda, bu üst sınırın AB'ye gaz ithalatını olumsuz etkilemediği açıklandı.

Üst düzey AB diplomatları ve yetkilileri, enerji fiyatlarının düşmesine rağmen, İsrail-Filistin savaşı ve gaz altyapısına yönelik sabotaj eylemleri gibi potansiyel sorunlar nedeniyle arzın bu kış etkilenebileceği konusunda uyarılarda bulundu. 2022'de Rusya-Ukrayna savaşı sırasında yaşanan enerji krizi, MwH başına 300 Euro'nun üzerinde fiyatlarla zirveye ulaşmıştı, ancak bu durum kısa ömürlüydü. Üye ülkeler, fiyatların üç gün üst üste megavat saat başına 180 Euro'yu aşması durumunda tavan fiyatın uygulanacağı konusunda anlaşmıştı.

HABERE YORUM KAT