"Avrupa Süper Ligi" rüyası başlamadan bitti; 10 maddede krizin 72 saati

"Avrupa Süper Ligi" rüyası başlamadan bitti; 10 maddede krizin 72 saati

Real Madrid ve Barcelona hariç Lige katılan diğer takımlar organizasyondan çekildiklerini açıkladılar.

Futbolunda deprem etkisi yaratan "Süper Lig" projesi başlamadan sona erdi. Kurulduğu andan itibaren gelen tepkiler üzerine kulüpler teker teker bu organizasyonlara katılmayacaklarını açıkladı. Son olarak "Süper Lig"in başkanı Florentino Perez, söz konusu ligin askıya alındığını bildirdi.

Avrupa'nın 12 dev kulübü, 19 Nisan Pazar günü "Avrupa Süper Ligi"ni resmen kurduklarını açıkladı ve en kısa sürede organizasyonun başlayacağını bildirdi.T24 Spor'un haberine göre; Bu açıklamanın ardından UEFA, FIFA ve ülke futbol federasyonları, 12 takıma karşı sert bir tepki verdi ve bu kulüplere yaptırım uygulanacağı hatta söz konusu organizasyonda oynayacak futbolcuların milli takımlarda ülkelerini temsil etmelerinin engellenebileceği ifade edildi.
Kurumların verdiği tepkinin dışında, futbolun belki de en önemli unsuru olan taraftarlar, "Süper Lig"in karşısında olduklarını ifade eden bildiriler yayımladı ve katılan takımlara karşı çıktı. Özellikle İngiltere'den bu turnuvaya katılacağını açıklayan takımların taraftarları, kendi kulüplerini protesto etmek için sokaklara döküldü. 

Gelen tepkiler üzerine Süper Lig'e katılan takımlar, teker teker organizasyondan çekildiklerini açıklayan bildiriler yayımladı. Tüm yaşananların sonunda Avrupa Süper Ligi'nin başkanı Florentino Perez, ligin askıya alındığını resmen bildiren bir açıklama yaptı. 

İşte Avrupa futbolunda deprem etkisi yaratan 72 saatte yaşananlar:
AVRUPA SÜPER LİGİ KURULDU
Avrupa’da 12 büyük kulübün ortak açıklamasıyla Avrupa Süper Ligi’nin kurulduğu resmen açıklandı. İspanya'dan Real Madrid, Barcelona ve Atletico Madrid; İngiltere'den Liverpool, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Chelsea ve Tottenham Hotspur; İtalya'dan ise Juventus, Inter ve Milan kulüplerinden yapılan ortak açıklamayla Avrupa Süper Ligi'nin kurulması kararı duyuruldu. Organizasyona Alman ve Fransız takımları katılmadı.

Yapılan açıklamada kısa süre içerisinde başlaması planlanan oluşuma 3 kulübün daha dahil olacağı belirtildi. 15 kurucu kulüple birlikte toplamda 20 kulübün mücadele edeceği Süper Lig’de, 5 takımın her sezon değişeceği kaydedildi.
 UEFA VE YÖNETİMLERİN ORTAK AÇIKLAMASI
UEFA, Premier Lig, La Liga ve Serie A yönetimleri ortak bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada Avrupa Süper Ligi'ne katılacak kulüplerin UEFA ve FIFA organizasyonlarından men edileceği duyuruldu.

UEFA tarafından yayımlanan açıklama şöyleydi:

"Avrupa Süper Ligi'nin yaratılmaya çalışıldığını duyduk. Bu gerçekleşirse bu komik projeyi durdurma çabalarımızda birleşik kalacağız. Futbol toplumunun dayanışmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu bir dönemde birkaç kulübün kendi çıkarlarına dayanan bir projedir bu.
Bunun olmasını önlemek için hem adli hem de sportif olarak her seviyede bizim için mevcut olan tüm önlemleri alacağız. Futbol açık maçlara ve spor liyakatine dayanır, başka bir şekilde olamaz.

Daha önce FIFA ve altı Federasyon tarafından açıklandığı gibi, ilgili kulüplerin yerli, Avrupa veya dünya düzeyinde başka herhangi bir Yarışmada oynaması yasaklanacak ve oyuncuları milli takımlarını temsil etme fırsatından mahrum bırakılacak.

Bu senaryoya imza atmayı özellikle Fransız ve Alman kulüplerine teşekkür ederiz. Böylesine bir projeye karşı savaşımızda bize katılmak isteyen futbol aşıklarına, taraftarlara ve politikacılara çağrı yapıyoruz. Azınlık bir grup, uzun süredir sadece kendini düşünmekte ısrar ediyor. Artık yeter!"


KENDİ KUPAMIZI KURARIZ


Real Madrid Başkanı ve Avrupa Süper Ligi'nin ilk başkanı Florentino Perez, "Futbola her seviyede yardımcı olacağız ve onu hak ettiği yere götüreceğiz. Futbolun dünyada 4 milyardan fazla taraftarı var ve dünyadaki tek küresel spor. Büyük kulüpler olarak bizim sorumluluğumuz onların isteklerine cevap vermektir" ifadelerini kullandı.

UEFA ve FIFA'nın olası yaptırımları hakkında konuşan Perez, "Avrupa Süper Ligi, futbolu hak ettiği yere taşıyacak. Futbol, 4 milyar izleyicisi olan bir spor. Bu insanların ihtiyaçlarını karşılamak, futbolu hak ettiği yere taşımak bizim gibi büyük kulüplerin sorumluluğudur. Bu turnuvada forma giyen oyuncuların Dünya Kupası'nda oynamalarına izin verilmezse, biz de kendi Dünya Kupası turnuvamızı oluştururuz. Hiç problem değil" dedi.


ESKİ FUTBOLCULARDAN TEPKİ GELDİ
Eski Manchester United kaptanı Garry Neville, "Bu tam anlamıyla aç gözlülüktür. Manchester United, Arsenal ve Tottenham daha Şampiyonlar Ligi'nde bile oynamıyor. Avrupa Süper Ligi'nde mi olacak? Bu lige katılanların puanlarını, gelirlerini düşürün. Ceza verin! Gerçekten midem bulandı! Liverpoool 'halkın kulübüyüz' der. United'ı işçiler kurdu. Bu büyük bir rezalet!" ifadelerini kullandı.


Yine Manchester United'ın simge isimlerinden Rio Ferdinand, "Bu ayrılıkçı 12 kulüp, futbola resmen savaş açtı. Utanç vericiler. Her şeyi tamamen para üzerine kurmak istiyorlar!" dedi.

Başka bir United efsanesi olan Roy Keane, "Para, açgözlülük. Açıkçası, FIFA'dan henüz bir şey duymadık ama kulağa hoş gelmiyor, umalım ki saf bir açgözlülük olduğu için bunu durdururlar. Büyük kulüplerden bahsediyoruz. Bayern Münih dünyanın en büyük kulüplerinden biridir. En azından bir direniş gösterdiler, bu da iyi bir başlangıç" diye belirtti.

Liverpool efsanesi Jamie Carragher durumu "utanç verici" olarak nitelendirirken sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "Liverpool ne kadar utanç verici hale geldi, bu kulüpte bizden önce gelen ve aynı derecede utanacak birçok insanın olduğunu düşünüyorum" diye yazdı.

HABERE YORUM KAT