Avrupa Parlamentosu'nda yolsuzluk krizi sürüyor

Avrupa Parlamentosu'nda yolsuzluk krizi sürüyor

Rüşvet ve yolsuzlukla suçlanan Avrupa Parlamentosunun (AP) eski başkan yardımcılarından Eva Kaili'nin Yunanistan'daki avukatı Mihalis Dimitrakopoulos, Kaili'nin rüşvet aldığını gösteren belgelerin sahte olduğunu iddia etti.

Dimitrakopoulos, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kaili ve ailesinin, Katar Ulusal Bankası aracılığıyla Panama'daki hesaplarına milyon dolarların aktarıldığını gösteren belgeler, apaçık sahte belgelerdir." ifadelerini kullandı.

Belgelerin ileriki günlerde incelenmek üzere yetkili makamlara gönderileceğini belirten Dimitrakopoulos, ayrıca bu sahte belgeleri hazırlayanların yakalanması için Yunan Polis Teşkilatı Siber Suçlarla Mücadele Dairesi ile de iletişim halinde olduklarını kaydetti.

Kaili'nin görevine son verilmişti

AP'nin yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alınan Yunan milletvekili Eva Kaili'nin parlamentodaki başkan yardımcılığı görevine son verilmişti.

Fransa'nın Strazburg kentinde toplanan AP Genel Kurulunda yapılan oylamada, Kaili'nin başkan yardımcılığı görevinin elinden alınması 1'e karşı 625 milletvekilinin oyuyla kararlaştırılmıştı.

AP'nin 14 başkan yardımcısından biri olan Kaili hakkındaki karar hemen yürürlüğe girmişti.

Avrupa Parlamentosunda rüşvet iddiası

Belçika Federal Savcılığından 9 Aralık'ta yapılan açıklamada, ismi verilmeyen bir Körfez ülkesinin birkaç aydır kararları etkilemek amacıyla AP'de stratejik konumdaki kişilere büyük miktarda nakit para verdiği ve maddi değeri yüksek hediyeler teklif ettiğinden şüphelenildiği duyurulmuştu.

Açıklamada, yapılan aramalarda toplam 600 bin avro değerinde nakit, bilgisayar ekipmanı ve cep telefonu ele geçirildiği ifade edilmişti.

Basında çıkan haberlerde ise eski AP Başkan Yardımcısı Eva Kaili ve bazı parlamenterlerin, AP'nin ekonomik ve siyasi kararlarını etkilemek üzere Katar'dan rüşvet aldığı iddia edilmişti.

Katar iddiaları reddetti

Katar ise AP'nin bazı ekonomik ve siyasi kararlarını etkilemek için stratejik konumdaki kişilere rüşvet verdiği yönündeki iddiaları yalanlamıştı.

Katar Avrupa Birliği Misyonundan yapılan açıklamada, "Basında haberleri çıkan bazı kişilere yönelik suçlamalarla Katar'ın ilişkilendirilme çabalarının kesin bir dille reddedildiği" belirtilmiş, Katar devletinin birtakım iddialarla ilişkilendirildiği bu haberlerin, asılsız olduğu ifade edilmişti.

Fotoğraf: Tingey Injury Law Firm - Unsplash

HABERE YORUM KAT