Avrupa enflasyonsuz kaldı: Binde 1'lik fiyat artışı deflasyon çağırıyor

Avrupa enflasyonsuz kaldı: Binde 1'lik fiyat artışı deflasyon çağırıyor

Son 50 yılda tüm programların başına “enflasyonla mücadele” yazan Avrupa ekonomi çevrelerine göre, artık asıl sorun “deflasyon canavarı”. Çünkü deflasyonun tek çaresi, deflasyona düşmemek.

Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon, yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirlerinin gevşemeye başladığı mayıs ayında yüzde 0,1'e geriledi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Avro Bölgesi'nin mayıs ayı yıllık enflasyon verilerini yayımladı. 

Buna göre, Avro Bölgesi'nde nisanda yüzde 0,3 olan yıllık enflasyon, mayısta yüzde 0,1'e düştü. AB'de ise nisanda yüzde 0,7 olan yıllık enflasyon, mayısta yüzde 0,6 olarak ölçüldü. 

AB üyesi ülkeler arasında mayısta en yüksek enflasyon yüzde 3,4 ile Polonya'da, yüzde 3,1 ile Çekya'da ve yüzde 2,2 ile Macaristan'da gerçekleşti.

Söz konusu dönemde en düşük enflasyon ise yüzde eksi 1,8 ile Estonya'da, yüzde eksi 1,6 ile Lüksemburg'da ve yüzde eksi 1,4 ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Slovenya'da belirlendi.

Enflasyon oranı, mayısta Almanya'da yüzde 0,5, Fransa'da yüzde 0,4, İtalya'da yüzde eksi 0,3 ve İspanya'da yüzde eksi 0,9 oldu.

Avro Bölgesi'nde para politikasını yürütmekten sorumlu olan Avrupa Merkez Bankası (ECB), bölgede fiyat istikrarını sağlamak için yüzde 2'nin hemen altında ancak yüzde 2'ye yakın seviyede enflasyon hedefliyor

GİDEN İNGİLTERE DE ÇARESİZ

Öte yandan AB'den ayrılma işlemleri süren İngiltere de deflasyon tuzağına uzak duramayan büyük ekonomilerden biri olduğunu gösterdi. İngiltere'de enflasyon, geçen ay yıllık bazda yüzde 0,5 artış kaydetti. 

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, ülkede Tüketici Fiyat Endeksi, beklentilerle uyumlu şekilde mayısta yıllık bazda yüzde 0,5 artış gösterdi. Ülkede enflasyon, nisanda yıllık bazda yüzde 0,8 artmıştı. Enflasyonun hız kesmesine gerekçe olarak mayısta akaryakıt fiyatlarındaki ortalama yüzde 16,7'lik düşüş gösterildi. 

ONS Ulusal İstatistik Başkan Vekili Jonathan Athow, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Tüketici fiyatlarındaki artış hızı, son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi. Oyuncak ve bilgisayar oyunlarının fiyatları da nisandaki artışın ardından hız kesti. Son aylarda akaryakıt fiyatlarındaki düşüş de mayısta devam etti” ifadelerini kullandı.

İngiltere Merkez Bankası (BoE), halen orta vadeli enflasyon hedefini yüzde 2 seviyesinde koruyor. İngiltere'de koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında 23 Mart'tan bu yana karantina uygulanıyor. Hükümetin karantinadan çıkış adımları kapsamında 15 Haziran'dan itibaren tüm perakende mağazaları açılmıştı. Ülkede restoran ve kafelerin ise 4 Temmuz'da açılması planlanıyor

+49 – FRANKFURT

HABERE YORUM KAT