Avrupa Birliği yaptırımlardan kaçmak için Türkiye'yi mi kullanıyor?

Avrupa Birliği yaptırımlardan kaçmak için Türkiye'yi mi kullanıyor?

Letonya Başbakanı Krisjanis Karins, tüccarların "Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarından kaçınmak için Türkiye, Kazakistan ve Ermenistan'ı kullandığını" söyledi.

Euronews'in haberi Estonya, Litvanya ve Letonya'nın başbakanları, Estonya'nın başkenti Tallin'de bir araya geldi.

Avrupa'nın bu üç ülkeyle ticaretinin daha önceye nazaran 'orantısız bir şekilde' arttığını öne süren Karins, söz konusu iddiasına kanıt sunmadı ve ticaretinin yapıldığını iddia ettiği kalemleri de belirtmedi.

Üçlü görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Karins, "Boşluklara bakmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Verilere bakarsak Kazakistan, Ermenistan ve Türkiye gibi ülkelerin belirli ticaret türlerinin geçmişe nazaran çok daha fazla arttığını görüyoruz. Tüccarların, (Türkiye, Kazakistan ya da Ermenistan ile) yasal yollardan mal ticareti yapmanın yollarını buldukları ve bu ülkelerin yaptırım rejimine uymamaları nedeniyle de bu malları Rusya'ya yeniden gönderdikleri gayet açık görülüyor." dedi.

"Giderek sıkılaşan yaptırımlardan kaçınmaya çalışan şirketlerin ve bireylerin daha da genişleyen boşluklara sahip olması riskini göze alamayız." diyen Letonya lideri, "Dolayısıyla yaptırımlardan kaçınmanın ikincil etkisine odaklanmaya başlamalıyız. Bu yapılabilir, özellikle de Avrupa düzeyinde birlikte hareket edersek." ifadelerini kullandı.

Üç Baltık Avrupa Birliği ülkesi, Ukrayna işgali nedeniyle Moskova'ya yönelik yaptırımlara öncülük ediyor.

Estonya Başbakanı Kaja Kallas ise, "İstihbaratımız, Ukraynalıların da dile getirdiği gibi, Rusların bu bir yılı anmak ya da savaşta bir şeyler kazandıklarını göstermek için gerilimi daha da tırmandırmayı planladığını söylüyor." uyarısında bulundu.

Ayrıca Estonya Başbakanı, yaptırımlardan kaçınmanın önlenmesi amacıyla Rusya ile "ticaretin tamamen yasaklanmasının" düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

Rusya'nın Ukrayna işgalinin başladığı 24 Şubat tarihinin birinci yıl dönümüne atıfta bulunan Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte de "Kremlin'in bu alışkanlığını, rakamsal meselelere önem verme konusundaki tuhaflığını biliyoruz. Ancak bunun tutumumuzu hiçbir şekilde değiştirmemesi gerektiğini düşünmüyorum. Çünkü 23'ü ya da 25'i, 11'i veya 10'u... Hala aynı şeyi yapmamız gerekiyor. Ukrayna'ya destek verilmesini ve Ukrayna'nın savaşı kazanmasını sağlamalıyız." diye konuştu.

Fotoğraf: Joshua Fuller - Unsplash

 

HABERE YORUM KAT