Avrupa bankalarına korona tavsiyesi: Temettü dağıtma, hisse geri alımı yapma!

Avrupa bankalarına korona tavsiyesi: Temettü dağıtma, hisse geri alımı yapma!

Avrupa Merkez Bankası, Avro Bölgesi’ndeki bankalara, Covid-19 salgını nedeniyle 30 Eylül 2021’e kadar temettü dağıtmamayı, hisse geri alımı yapmamayı ve kârlarını ekonomiyi desteklemek için kullanmayı önerdi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), bir açıklama yayımlayarak, Covid-19 salgınının ekonomik etkisine ilişkin devam eden belirsizliğin göz önünde tutulmasını istedi. Açıklamada, Avro Bölgesi’ndeki bankaların temettü dağıtımları konusunda yapılan tavsiyenin güncellendiği belirtildi.

Bu kapsamda, Avro Bölgesi’ndeki bankalara, 30 Eylül 2021’e kadar hissedarlarına temettü ödememeleri, bu ödemeleri sınırlandırmaları ve hisse geri alımı yapmamaları tavsiye edildi.

ECB, bankaların yeterli sermayeye sahip olmaları halinde 2019-2020 dönemindeki birikmiş kârlarının bir kısmından hissedarlarına temettü ödeyebileceklerini belirtti.

ECB’nin açıklamasında, “ECB, temettülerin ve hisse geri alımlarının 2019-2020 döneminde birikmiş kârın yüzde 15’inin altında kalmasını ve Çekirdek Sermaye Yeterlilik Oranı’ndan 20 baz puan daha yüksek olmamasını bekliyor, hangisi daha düşükse” ifadesi kullanıldı.

Avrupa Merkez Bankası, temettü ödemeyi veya hisselerini geri almayı düşünen bankaların kârlı olması ve sağlam sermaye yapısına sahip bulunması gerektiğini de kaydetti.

+49 – FRANKFURT

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT