Attığı twit başını yaktı, 34 yıl hapis cezası aldı!

Attığı twit başını yaktı, 34 yıl hapis cezası aldı!

İngiltere'de Leeds Üniversitesi öğrencisi Salma el-Şehab, tatil için döndüğü memleketi Suudi Arabistan'da Twitter'da "muhalif ve aktivistleri retweet ettiği için" 34 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Salma el-Şehab iki yıl önce Suudi Arabistan'da "bir internet sitesini kullanarak kamuoyunda infial yaratmak ve sivil ve ulusal güvenliği istikrarsızlaştırmak" suçlamasıyla 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Yeni suçlamaları da değerlendiren temyiz mahkemesi pazartesi günü el-Şehab'a verilen hapis cezasını 34 yıla çıkardı ve takriben 34 yıl seyahat yasağı ekledi.

The Guardian gazetesine göre, mahkeme kayıtlarında Şehab'a yönelik yeni suçlamalar arasında "Kamuoyunda infial yaratmaya ve sivil ve ulusal güvenliği istikrarsızlaştırmaya çalışanlara onları Twitter'da takip ve retweet ederek destek vermek" suçu da yer aldı.

Şehab'ın 2 bin 597 takipçili Twitter hesabında, Covid-19 pandemisi nedeniyle yaşanan sıkıntıları ve çocuklarının fotoğrafını paylaştığı görüldü. Şehab'ın aynı zamanda bazı zamanlar yurt dışında yaşayan Suudi muhaliflerin, siyasi mahkumların serbest bırakılması için çağrı yapan paylaşımlarını retweet ettiği bildirildi.

Leeds Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Şehab'ın 2020 Aralık ayında Suudi Arabistan'a tatil yapmak için döndüğü ve sonrasında Suudi yetkililer tarafından sorgulanmak üzere çağrılarak tutuklandığı belirtildi. 

Avrupa Suudi İnsan Hakları Örgütü Şehab'a verilen hapis cezasını kınayarak bunun bu zamana kadar bir aktivist için verilen en uzun hapis cezası olduğunu ifade etti. Örgüt, birçok kadın aktivistin keyfi cezalara çarptırıldığını ve cinsel taciz de dahil olmak üzere ağır işkencelere maruz kaldığını öne sürdü. 

Şehab'ın davada yeni bir temyiz başvurusunda bulunabileceği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT