Aşı sertifikasının süresi doluyor: Korona uygulamasındaki uyarı ne anlama geliyor?

Aşı sertifikasının süresi doluyor: Korona uygulamasındaki uyarı ne anlama geliyor?

Dijital aşı kartı Almanya’da şuan nadir olarak kullanılıyor.Sağlık Lauterbach sonbahar için Korona planları sunsa da şu anda 3G ve 2G kuralları büyük ölçüde kaldırıldı. Fakat sonbahar ayında CovPass ve Corona uygulamaları daha sık kullanılabilir

Dijital aşı kartı Almanya’da şuan nadir olarak kullanılıyor. Sağlık Bakanı Karl Lauterbach sonbahar için Korona planları sunsa da şu anda 3G ve 2G kuralları büyük ölçüde kaldırıldı. Fakat sonbahar ayında CovPass ve Corona uygulamaları daha sık kullanılabilir.

Ancak şimdi dijital aşı kartınıza bakarsanız uygulama sizi şöyle uyarabilir:  Aşı kartınızın süresi dolmak üzere....


Ancak bu uyarı aşıların geçerliliğini kaybettiği anlamına gelmez, yalnızca dijital sertifikanın süresinin dolduğu anlamına gelir. Robert Koch Enstitüsü (RKI), CovPass uygulamasının web sitesinde dijital korona aşı sertifikasının teknik geçerliliğinin 365 gün, yani bir yıl sonra sona erdiğini belirtiyor. Uygulama, kullanıcıları 28 gün önceden bilgilendirecek.

RKI, CovPass uygulaması için güncelleme duyurdu
Aşı durumunun kanıtlanması için sertifikaların yenilenmesi gerekiyor. Kullanıcıların şu an herhangi bir şey yapmasına gerek yok: RKI, korona aşılarından biri ile aşı kanıtlarını yenilemeyi mümkün kılacak bir güncellemeyi zaten duyurdu. 

Ancak, CovPass uygulamasında başka bir uyarı daha var: Aşı sertifikasının yenilenme talebi. RKI'ye göre bunun nedeni, Şubat ayından bu yana AB genelinde ikinci bir aşıyı kanıtlayan bazı sertifikaların artık 2/2 numarasıyla değil 2/1 numarasıyla verilmesidir.
 

Bu, aşağıdaki durumlar için geçerlidir:
-Johnson & Johnson ile yapılan birincil aşılamadan sonra ikinci bir aşı olan kişiler.
-İlk aşılamadan sonra ikinci bir aşı (güçlendirici) olan kişiler.

Bu durumlarda, tevdi edilen aşı sertifikası, sertifikaların numaralandırılması için geçerli AB şartnamelerine uygun değildir. Bunun için aşı sertifikasının ayarlanabileceği bir güncelleme de var. Bu şekilde, CovPass-Check uygulaması kontrol edildiğinde destekleyici aşı tanınabilir. Sertifika bir yıl içinde üç kez yenilenebilir.

İki korona aşısı olan kişilerin korona aşı sertifikalarına biraz daha dikkat etmesi gerekiyor. RKI'ye göre AB, dijital AB sertifikası için en az 270 günlük tek tip bir tanıma süresi belirlemiştir. Şubat ayından beri durum böyle. Bunun, daha önce güçlendirici aşı almış kişiler üzerinde hiçbir etkisi yok. Temel bağışıklama için aşı sertifikası da 18 yaş altı için süresiz olarak geçerlidir. Almanya'da sadece korona aşısını sertifika ile kullananların da endişelenmesine gerek yok, çünkü süresiz olarak geçerlidir.

Ancak Almanya'ya girerken, AB'den temel bağışıklama için dijital aşı sertifikası 271. günden itibaren geçersiz olarak gösteriliyor. Bu, ülkeye girebilmek için geçerli bir test veya iyileşme kanıtı veya bir destekleyici aşı sertifikası ibraz edilmesi gerektiği anlamına gelir. 18 yaş altı bu kuraldan muaftır. Yurtdışına seyahat ederken, ilgili ülkenin düzenlemelerine bağlı olarak farklı kurallar geçerlidir.

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf:AA

HABERE YORUM KAT