Armin Laschet başbakanlık mücadelesini bırakmıyor

Armin Laschet başbakanlık mücadelesini bırakmıyor

Birlik partilerinin adayı Armin Laschet, Başbakan Angela Merkel'in halefi olmayı hedefliyor. Ancak kamuoyu yoklamaları bunun pek mümkün olmadığını gösteriyor.

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti Başbakanı Armin Laschet, Ocak ayının ortasından beri Başbakan Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) genel başkanlığını yürütüyor. Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin başbakan adaylığı için yapılan mücadelede Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinin lideri ve Bavyera Başbakanı Markus Söder'i geride bırakan Laschet, 26 Eylül'de yapılacak genel seçimlerde başbakanlık koltuğuna oturmayı hedefliyor.

Ancak Temmuz ayı ortasında Kuzey Ren-Vestfalya ve Rheinland-Pfalz eyaletlerini vuran, 170'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine yol açan sel felaketinden beri CDU lideri baskı altında bulunuyor. Kamuoyu yoklamalarına göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Ağustos ayının sonundan beri CDU'nun önünde yer alıyor. Böylelikle genel seçimlere kısa bir süre kala CDU lideri Armin Laschet artık favori aday olmaktan çıktı. 

Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti Başbakanı Laschet, sel felaketine hızla tepki vermiş, endişe verici haberlerin hemen ardından Güney Almanya ziyaretini yarıda keserek, bölgeye gitmişti. Selden zarar görenlerle, yardım ekipleriyle konuşan, onları dinleyen Laschet, eyalet hükümetinin her türlü desteği vereceğini duyurmuştu. Ancak Laschet'in bu ziyareti iklim koruma konusundaki ifadeleri ve tepki çeken davranışları ile gölgelendi. 

Arkada gülen kişi Laschet'ti 

Laschet, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile birlikte Köln kentinin güneybatısında selden etkilenen 50 bin nüfuslu Erftstadt'ı ziyaret etmişti. Steinmeier, kameralara selin yarattığı yıkımdan duyduğu üzüntüyü dile getiren açıklamalar yaparken, birkaç metre arkasında Laschet, birkaç çalışanı ile birlikte kahkahalarla gülüyordu.

Kameralara yansıyan bu görüntü büyük tepki toplarken, Laschet bu sahne nedeniyle defalarca özür diledi. Laschet'in bölgedeki sağanak yağışların neden olduğu sel ile ilgili ifadeleri de tepkiyle karşılandı. Birçok uzman, hava durumu ile iklim değişikliği arasında bağlantı olduğunu ifade ederken, Laschet sele neden olan yağışlara işaret ederek, "Böyle bir gün yaşandı diye siyaseti değiştirecek değiliz" dedi. Laschet, bu açıklamadan birkaç gün sonra ise "İklim değişikliğine karşı her şeyi yapmalıyız" ifadesine vurgu yapıyordu. 

İklim koruma konusundaki ifadelerini değiştirmesi Laschet'e uyan bir tutum. Başbakanlık için aday gösterilmesinden bu yana seçim kampanyasında veya verdiği röportajlarda gündeme gelen birçok konuya açıklık getirmedi. CDU ile Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partilerinin ortak seçim programında da bazı noktalar somut bir şekilde ifade edilmiyor. Laschet, bazı konularda Merkel'in siyasetinin devamı olacak nitelikte görüşleri benimserken, Merkel'den farklı olduğu noktaları yüksek sesle dile getirmiyor. Ancak Laschet, Afganistan'dan çekilme ve ülkedeki gelişmeler konusunda ise bir istisna yaparak, yaşananları Batı ve Alman hükümeti için "felaket" olarak nitelendirdi. 

Haberin tamamını DW Türkçe 'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT