Araştırma: Her üç çalışandan biri ayrımcılığa maruz kalıyor

Araştırma: Her üç çalışandan biri ayrımcılığa maruz kalıyor

Avrupa çapında yapılan bir araştırmaya göre, iş yerlerinde yaşanan ayrımcılık vakalarının her üç çalışandan birini etkilediği ortaya çıktı.

Avrupa çapında gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, iş yerlerinde ayrımcılığa maruz kalanların oranı oldukça yüksek. Danışmanlık ve denetim firması EY'nin yaptığı analize göre, her üç çalışandan biri bu tür olumsuz deneyimlerle karşılaşmış durumda.

Ankete katılanların ifadelerine göre, iş yerinde ayrımcılık yaşayanların yüzde 31'i erkeklerden oluşurken, bu oran kadınlarda yüzde 36'ya ulaşıyor. Ancak bu tür durumlarla karşılaşanların yalnızca yüzde 49'u bu durumu yetkililere veya ilgili kişilere bildirmiş. Erkeklerin bu konuda adım atmaya daha meyilli olduğu, yüzde 54 ile kadınlardan biraz daha fazla olduğu görülüyor.

Ancak işyerlerindeki durumun homojen olmadığı belirtiliyor. Yönetim kademesinin çeşitlilik ve kapsayıcılık açısından zengin olması, ayrımcılık deneyimini azaltıyor. Araştırmaya göre, yönetim ekibinin çeşitli olduğu durumlarda bu tür deneyimlerin oranı yüzde 29'a kadar düşebiliyor. Bununla birlikte, yönetim ekibinde çeşitliliğin az olduğu durumlarda ise bu oran yüzde 36'ya kadar çıkabiliyor.

ARAŞTIRMAYA BİRÇOK ÜLKE KATILDI

Araştırmaya dokuz Avrupa ülkesinden 1.800 çalışan katıldı. Bu ülkeler arasında Almanya, Belçika, Fransa, İtalya, İspanya, İsviçre, Portekiz, Avusturya ve Hollanda bulunuyordu. Eylül ve Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen ankette katılımcıların yarısı yönetici, diğer yarısı ise yönetici olmayan çalışanlardan oluşuyordu.

EY Yönetim Kurulu Üyesi Ev Bangemann, çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık konularında şirketlerin performansını değerlendirdiklerinde yöneticilerin daha olumlu görüşlere sahip olduğunu belirtti. Ancak yönetici olmayan çalışanların bu konuda daha düşük bir memnuniyet seviyesine sahip olduğu gözlemleniyor.

Bangemann'a göre, bu yüksek ayrımcılık oranları işverenler için bir uyanış çağrısı niteliğinde olmalı. Şirketlerin tüm çalışanları kapsayan gerçek bir kültürel değişim gerçekleştirmesi gerektiği vurgulanıyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT