Arabada sigara içmenin cezası 3000 Euro’ya kadar çıkabilir!

Arabada sigara içmenin cezası 3000 Euro’ya kadar çıkabilir!

Federal Konsey, bazı eyaletler için arabada sigara içmenin yasaklanmasını önerdi.

Sigara içmek sadece pahalı değil, sigara içerken aynı zamanda kendinize ve çevrenizdekilere de zarar verirsiniz. Çoğu federal Eyalette bar ve barlarda sigara içmek uzun süredir yasaklanmıştı. Şimdi ise arabalarda sigara içmenin yasaklanması gündemde.

Yeni yasa tasarısı

Federal Konsey, Kuzey Ren-Vestfalya, Bremen, Hamburg, Aşağı Saksonya ve Schleswig-Holstein, Mart ayında Sigara İçmeyenleri Koruma Yasası'nın (BNachrSchG) 1, 2 ve 5. paragraflarında bir değişiklik başlattı. Buna göre, arabada sigara içmek bazı durumlarda yasaklanacak. Böyle bir girişim 2019’da zaten gerçekleşmişti.

Proje bu sefer başarılı olursa, gelecekte reşit olmayanların ve hamile kadınların yanında arabada sigara içmek yasaklanacak. 24auto.de'nin haberine göre, planlanan yasağın ihlal edilmesi durumunda sürücüler 500 ila 3.000 Euro arasında para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

İhlalin maliyeti 3.000 Euro'ya kadar çıkabilir

Yasaktan sadece üstü tamamen açılan arabalar muaf tutulacak. Ek olarak, arabada sigara içme yasağı genel trafik kontrolünün bir parçası olarak uygulanacak. Federal konsey bu karara gerekçe olarak pasif içiciliğin sonuçlarını örnek gösteriyor. Taslak yasaya göre, dünya çapında her yıl 166.000 çocuk pasif içiciliğin sonuçlarından dolayı ölüyor.

Arabalar yakında dumansız bölge mi olacak?

Arabada sigara içmek özellikle küçükler ve hamile kadınlar için oldukça zararlıdır. Alman Kanser Araştırma Merkezi (dkfz) tarafından yapılan ölçümler, dumanlı bir arabadaki kirlilik seviyesinin ortalama bir dumanlı bardan yaklaşık beş kat daha yüksek olduğunu göstermiştir. 

Dkfz tahminlerine göre, Almanya'da yaklaşık bir milyon çocuk şu anda arabalarda tütün dumanına maruz kalıyor. Yasa taslağı, teklifin kabul edilip edilmeyeceğine karar verecek olan Federal Meclis'e gönderilecek. Bazı Avrupa ülkelerinde arabalarda sigara içmek zaten yasak. 

Haber Çeviri:Tuğba Ünal
Fotoğraf: Unsplash - skjev5280

 

HABERE YORUM KAT