Apple yeni yapay zeka Siri’yi AB’de iPhone ve iPad’lere kapattı
Apple, yapay zeka destekli yeni nesil Siri’yi Avrupa Birliği’ndeki iPhone ve iPad kullanıcılarına sunmama kararı aldı. Şirket ile Avrupa Komisyonu arasında yaşanan veri koruma ve pazar düzenlemeleri anlaşmazlığı, akıllı asistan teknolojilerinin Avrupa’daki geleceğine ilişkin tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.
Apple’ın açıklamasına göre Avrupa Komisyonu, farklı şirketlere ait yapay zeka asistanlarının Apple ekosistemine tam erişim sağlayabilmesini talep ediyor. Şirket ise bu yaklaşımın kullanıcı gizliliğini riske atabileceğini savunuyor. Bu nedenle yeni Siri sürümü, Avrupa Birliği’nde iPhone ve iPad cihazlarda kullanıma açılmayacak.
Mac bilgisayarlar ile Vision Pro karma gerçeklik gözlüğü ise bu kısıtlamanın dışında tutuldu. Apple, söz konusu ürün kategorilerinde “piyasaya hakim geçit denetleyicisi” olarak değerlendirilmediği için Avrupalı kullanıcıların yeni Siri’ye erişebileceğini belirtiyor.
Apple ile AB arasında veri koruma anlaşmazlığı
Şirket, yeni Siri’nin kullanıcı mahremiyeti gözetilerek geliştirildiğini ve ne Apple’ın ne de üçüncü taraf şirketlerin kullanıcı verilerine erişemeyeceğini vurguluyor.
Apple ayrıca geçen yıl Avrupa Komisyonu’na, Dijital Pazarlar Yasası’nın gereklerini karşılayacak ve aynı zamanda veri güvenliğini koruyacak teknik bir çözüm önerisi sunduğunu, ancak bu önerinin kabul edilmediğini açıkladı.
Yeni Siri sonbaharda yaygınlaşacak
Yeni Siri, Apple’ın geliştiricilere yönelik WWDC etkinliğinde tanıtıldı. Şirket, yapay zeka destekli asistanın kullanıcıların günlük yaşamına daha derin şekilde entegre olacağını ve bağımsız bir uygulama olarak yeni özellikler sunacağını duyurdu.
İlk etapta yalnızca İngilizce olarak kullanıma açılacak sistem için diğer dillerin desteği ve daha geniş çaplı dağıtımın sonbahar döneminde başlaması planlanıyor.
Apple, yapay zeka entegrasyonunda bazı gecikmeler yaşamasına rağmen cihaz satışlarını artırmayı başardı. Şirket ayrıca akıllı telefon pazarında uzun yıllardır rakibi olan Samsung’u geride bırakarak liderlik koltuğuna oturdu.