AP: Tek tip şarj aleti kullanılsın

AP: Tek tip şarj aleti kullanılsın

AP, akıllı telefonlar, tabletler ve benzer nitelikli teknolojik ürüler için tek tip şarj aletinin kullanılması çağrısında bulundu.

BRÜKSEL - Avrupa Parlamentosu (AP), tüm cep telefonlarında kullanılması mümkün olan şarj aletlerini mecburi hale getirilmesini tekrar gündemine aldı.

AP üyeleri, "tek tip şarj aleti mecburiyeti" kararı ile elektronik atıkların azalmasını ve tüketicilerin şarj aleti almaksızın cep telefonu alma yoluna giderek “faturaların hafifletilmesini”  hedefliyor. Yılda 51 tonluk atık oluşturan eski şarj aletleri için teknoloji şirketleri henüz bir adım atmadı.

"Tek tip şarj" kararını eleştiren Apple yetkilileri, bunun inovasyonu engelleyeceği konusunda endişelilier.

İç Pazar ve Tüketici Koruma Grubu Sözcüsü Andreas Schwab (CDU), kablosuz şarj aletlerinin geliştirilmesinin tüm üreticiler için tek bir standart oluşturmak için fırsat olduğunu söyledi. Scwab, "Kablolu şarj aletleri için zorunlu bir standardizasyona karşı teknik argümanlar olabilir. Ancak bu, kablosuz şarj cihazları için geçerli değildir." dedi.

AB Komisyonu’nun "evrensel şarj aleti" önerisi, AP tarafından 2014 yılında kabul edilmiş ve üç yıl içinde tek tip şarj aletinin mecburi hale getirilmesi hedeflenmişti.

Günümüzde sadece telefonlar için kullanılan 30’un üzerinde şarj aleti bulunuyor.

 

 

HABERE YORUM KAT