AOK’dan tatil rehberi: Sigorta belgesini ve Yupass numarasını almayı unutmayın

AOK’dan tatil rehberi: Sigorta belgesini ve Yupass numarasını almayı unutmayın

Alman sağlık kasası AOK, Türkiye’ye tatile gideceklere yönelik özel bir tatil rehberi hazırladı.

Türkiye’ye tatile gidenler için hazırlanan AOK rehberinde, sağlığı tehdit eden beklenmedik gelişmeler karşısında neler yapılabileceği sergilendi. 

AOK Hessen Etnik Pazarlama Uzman Koordinatörü Necati Suözer “Yılın en güzel günleri, tatilde olduğumuz günlerdir. Fakat bu zaman diliminde bazen istenmedik durumlar da olabiliyor, hastalanma ya da bir kaza neticesinde doktora veya hastaneye gitmek zorunda kalmak gibi durumlar meydana gelebiliyor. Türkiye'de bir yol gösterici olarak Tatil-Sağlık-Rehberi’ni Türkçe hazırladık” dedi.

Vatandaşlarımızın yola çıkmadan önce, sigorta belgelerini ve gidince de Türkiye’de YUPASS numarası almayı unutmamalarını söyleyen Suözer “Almanya’da iken ek sigorta yaptırmanız, her durumda yararınıza olur” uyarısında bulundu. 

AOK Hessen Etnik Pazarlama Uzman Koordinatörü Necati Suözer ile tatil rehberine ilişkin vatandaşa örnek oluşturması açısından hazırlanan soru-yanıt şöyle:

- Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer sosyal güvenlik anlaşmalı ülkelerinde  ne tür sağlık hizmetlerinden yararlanabilirim?

NECATİ SUÖZER - Hak ve hukuk boyutunda bizim anlağımız dildeki karşılığı şu şekilde belirtilmiştir: Bunlar, geciktirilemez, ertelenmesi mümkün olmayan tedaviler ve acil durum hizmetleridir. 

- Eğer Türkiye´ye karayolu ile gidiyorsam nelere dikkat etmek zorundayım?

NECATİ SUÖZER - Türkiye güzergâhında bulunan bütün ülkeler ile ya Avrupa Birliği ya da ikili anlaşma üzerinden sağlık yardımı alabilme imkânınız vardır.

Avrupa Sağlık Sigorta Kartı, 27 Avrupa Birliği ülkesinde ve Avrupa Birliği’ne üye olmayan fakat Avrupa Sağlık Sigorta Kartı’nı kabul eden Norveç, Liechtenstein, İzlanda, Makedonya, Sırbistan ve Karadağ’da geçmektedir.

-Türkiye için sağlık yardım belgesinin adı nedir? Nereden alabilirim?

NECATİ SUÖZER - Sağlık yardım belgesinin adı “T/A 11”. Bu, geçici ikamet sırasında, sağlık yardımlarının talep belgesidir. Bu belgeyi hastalık sigortası kurumlarından tedarik edebilirsiniz. 

- T/A 11 belgesi üzerinden doğrudan hizmet alabilir miyim?

NECATİ SUÖZER - Hayır, o belge üzerinden hizmet alma imkânınız yoktur. Türkiye’deki anlaşmalı sağlık kurum ve kuruluşlarından hizmet alabilmek için elinizde bulunan belgeyi en yakın SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) ulaştırmak zorundasınız. “T/A 11” belgesi SGK tarafından kayıt altına alındıktan sonra ve size verilecek 10 haneli YUPASS numarası yani Yurtdışı Provizyon Aktivasyon ve Sağlık Sistemi üzerinden kaydınız gerçekleştirildikten sonra hizmet alabilirsiniz. 10 haneli Yupass numarası üzerinden artık siz Türkiye’deki anlaşmalı bütün sağlık kurum ve kuruluşlarından acil sağlık hizmeti alabilme hakkına sahip olursunuz.

- Hizmet alım işlevinde hangi tür belgeleri gösterme zorunluluğu vardır?

NECATİ SUÖZER - Hizmet alım işlevi, nüfus cüzdanı veya pasaportun yanında YUPASS numarası üzerinden gerçekleştirilir.

- Türkiyede hizmet veren kurum ve kuruluşları  nasıl bulabilirim?

NECATİ SUÖZER - İlk adres Sosyal Güvenlik Kurumu. İkinci adres, hizmet veren kurum veya kuruluş  ve üçüncüsü ise “http://gss.sgk.gov.tr/OzelSHSBilgi/” internet sayfası üzerinden kendinizle ilgili kurumu seçebilirsiniz. 

- Yurtdışı için ekstra sağlık sigortası yaptırmak gerekli midir?

NECATİ SUÖZER - Evet, şu anda olmazsa olmazlardan olan bir sigorta türüdür. Bu sayede Almanya dışındaki ülkelerde ödemiş olduğunuz katkı paylarından, ekstra sağlık masraflarından kurtulmuş olursunuz. En önemlisi, ilgili ülkeden uçak ile Almanya’ya geri getirilebilme imkânına sahip olursunuz. Kısacası: Yurtdışı için ekstra sağlık sigortası yaptırmadan yola çıkmayınız!

- Bir soru ve yanıtla sorunu örnekleyebilir miyiz? 

NECATİ SUÖZER - Vatandaşımız yurtdışı sigortalısı. Hastaneye her gittiğinde, her işlem yaptırdığında 5 lira ödüyor. Bu durumdan şikâyetçi. Tahlil için bile ödüyor. 6 yaşındaki çocuğu için de ödüyor, oysa normalde 18 yaşın altındakilere devlet bakıyor. Dişçiye gittiğinde 4-5 defa gitmesi gerekiyor ve her işlem için para ödüyor. Bunu şikâyet  ediyor.

İkili Sosyal Güvenlik Anlaşmaları çerçevesindeki yurtdışı sigortalıların tedavisinde, insanlarımız T.C. vatandaşları için belirlenen kurallar çerçevesinde işlem görürler. Hastanın kendisinden katılım payı kesilmekte olup durum mevzuata uygundur. Diğer yandan dişle ilgili olarak her hastaneye gidişinde aynı tedavi için katılım payı kesilmemesi gerekmekte olup bulunduğu ildeki SGK’ya başvurusu önerilmelidir. 18 yaş altı çocukların tedavisi ise Türk vatandaşları için geçerli olup tedavileri kurumca sağlanmaktadır.

+49 – FRANKFURT

HABERE YORUM KAT