AOK uzmanından öneri: Tamamlayıcı yurtdışı sigortası büyük sıkıntıları önleyebilir
Alman Sağlık kasası AOK’nın Hessen Etnik Pazarlama Müdürü Necati Suözer Türkiye’de AOK’nın sağlık hizmetleriyle ilgili soruları olan vatandaşlarımızı +49 aracılığıyla bilgilendirdi.
Almanya’dan Türkiye’ye izne giden ve memlekette hastalanan ya da kaza geçirenlerin sağlık hizmetleriyle ilgili yaşadığı sorunlara işaret eden Alman sağlık kasası AOK uzmanlarından Necati Suözer, kendisine telefonla ya da e-posta üzerinden ulaşan ve en sık sorulan bazı sorulara açıklık getirdi.
ACİL İÇİN ÜCRET ALINIYOR MU?
- Acilden hastane gittiğimde muayene ücreti talep ettiler. Acil olarak giriş yaptılar. Ücret ödemeden çıktık, eve geldiğimizde ödeme yapmamız için aradılar. Şikayetçiyim.
NECATİ SUÖZER - Acil sağlık hizmetlerinde herhangi bir ücret alınmamaktadır. Bunun için hastanenin bağlı bulunduğu SSGM'ye başvurmak gerekiyor.
ÇOCUKLARIN TEDAVİSİ TÜRK VATANDAŞLARI İÇİN ÜCRETSİZ
- Vatandaşımız yurtdışı sigortalısı. Hastaneye her gittiğinde her işlem yaptırmak için 5 lira ödüyor. Bu durumdan şikayetçi. Tahlil için bile ödüyor. 6 yaşındaki çocuğu için de ödüyor ama normalde 18 yaşın altındakilere devlet bakıyor. Bize neden bakmıyor? Dişçiye gittiğinde, 4-5 defa gitmesi gerekiyor ve her işlem için para ödüyor. Bunu şikâyet ediyor.
NECATİ SUÖZER - İkili Sosyal Güvenlik Anlaşmalar çerçevesindeki yurtdışı sigortalıların tedavisinde TC vatandaşları için belirlenen kurallar çerçevesinde işlem görürler. Hastanın kendisinden katılım payı kesilmekte olup durum mevzuata uygundur. Diğer yandan dişle ilgili olarak her hastaneye gidişinde aynı tedavi için katılım payı kesilmemesi gerekiyor. Bulunduğu ildeki SGK'ya müracaatı önerilmelidir. 18 yaş altı çocukların tedavisi ise Türk vatandaşları için geçerli olup tedavileri kurumca sağlanmaktadır.
YOĞUN BAKIMDA İLAVE ÜCRET YOK
- Yoğun bakımdan çıkartılıp normal odaya çıktım. Hasta yoğun bakımdan çıktıktan sonra normal odaya geçirilirse ücret ödenir mi? Yoksa yoğun bakım hastasından ücret alınmaz mı? Kanun gereği hangi durumlar hastadan hastane ücret alamaz?
NECATİ SUÖZER - Yoğun tedavi hizmetlerinde ilave ücret alınması Sağlık Uygulama Tebliği’ne aykırıdır. Ancak klinikte verilen hizmetler için özel hastaneler ve vakıf üniversiteleri ilave ücret alma hakkına sahiptirler.
Öte yandan yurtdışı sağlık sigortasına da işaret eden Necati Suözer “Vatandaşlarımızın muhakkak tamamlayıcı yurtdışı sağlık sigortası yaptırmasını öneririm. Bu vesileyle ceplerinden çıkacak büyük masrafları, küçük ek sağlık sigortası ile garanti altına almış olurlar” dedi.
+49 – FRANKFURT