AOK Hessen anketi: Salgında her beş kişiden biri muayeneden kaçındı

AOK Hessen anketi: Salgında her beş kişiden biri muayeneden kaçındı

Alman sağlık kasası AOK’nın Hessen teşkilatının yaptırdığı bir ankete göre salgında her beş kişiden biri doktora gitmekten kaçındı. Sosyal mesafenin korunmasına da gereken önemin verilmediği düşünülüyor.

Korona salgınının ve sonuçlarının vatandaşların sağlığı ve davranışı üzerinde etkisi üzerine yapılan anket, halkın özellikle muayeden kaçındığını ortayla çıkardı. AOK Hessen'in 1000 kişiyi kapsayan bir kamuoyu araştırmasında, koronavirüs aylarında halkın doktora görünmemeyi tercih ettiği saptandı. “Muayeneden feragat”in yaygınlık kazanması kamu yöneticilerini tedirgin etti. 

Araştırmaya göre, yurtdışı gezisini iptal edenlerin oranı yüzde 40, Almanya içi tatillerini iptal edenlerin oranı yüzde 24, seminerler ve ileri düzeyde eğitim kurslarını iptal edenlerin oranı yüzde 20 olurken, sağlık kurslarının iptal edilmesinden dolayı erken teşhis ve önleyici tıbbi muayeneleri iptal edenlerin oranı yüzde 16, diş hekimi randevularını erteleyenlerin oranı da yüzde 18 oldu. 

Bunun yanı sıra, kanser veya erken teşhis muayenelerini erteleyenlerin oranının yüzde 13, planlanan ameliyatları iptal olanların oranının yüzde 6 ve rehabilitasyonları ertelenenlerin oranının ise yüzde 5 olduğu ortaya çıkı. 

BULAŞMA KORKUSU

Anketin dikkat çeken bir diğer sonucu da son üç ay içinde grip, soğuk algınlığı ve diğer sağlık şikâyetlerine rağmen hastalığın bulaşmasından çekindikleri için doktora gitmekten kaçınanların oranı oldu. Ankete katılan yüzde 11’i bunu bir kez yaptıklarını, yüzde 7’si sağlık şikâyetlerine rağmen doktora gitmekten kaçındıklarını bildirdi.

Buna karşılık ankete katılanların yüzde  80’i doktora gitmekten kaçınmadıklarını belirtti. AOK Hessen'in deneyimli doktorlarından Angela Smith, muayenehanelerde maksimum güvenlik önlemleri alındığına dikkat çekerken, şunları belirtti: 

“Mart ortasından mayıs sonuna kadar, Hessenlilerin yüzde 18'i ciddi şikâyetlerine rağmen doktora gitmekten kaçındıysa, bu endişe verici bir rakamdır. Matematiksel olarak, Hessen'de böyle davranan bir milyondan fazla yetişkin olduğundan yola çıkabiliriz. Ancak sağlık şikâyeti olan herkes doktora gitmelidir. Aksi takdirde hastalıkların kötüleşmesi veya fark edilmeden kalıcı olma riski vardır.”

SOSYAL MESAFE KURALI ÇELİŞKİSİ 

Bu arada, bu kamuoyu araştırmasında soruları yanıtlayanlardan sosyal mesafe ile ilgili kendi tutumlarını ve diğerlerinin tutumlarını değerlendirmeleri de istendi. Buna göre, Hessenliler, özellikle de erkeklere kıyasla kadınlar, kendi tutumları hakkında açıklama yaparken yüzde 33’lük bir kesim “çok disiplinli” olduklarını dile getirdi. Yüzde 59’luk kesim çoğunlukla kurallara uyduklarını bildirirken, yüzde 4’luk bir kesim kurallara “nadiren” uydukları yanıtını verdi. 

Fakat ankete katılanlar, çevrelerindeki insanların sosyal mesafe kurallarına uyup uymadıkları yönünde değerlendirme yaparken, ortaya bir çelişki çıktı. Soruları yanıtlayanlar, “başkalarının” sadece yüzde 7'sinin her zaman sosyal mesafe düzenlemesine uyduklarını, yüzde 61’inin genellikle, buna karşılık her dört kişiden birinin nadiren mesafeye dikkat ettiğini ileri sürdüler.

+49 – BAD HOMBURG

FOTO: engin akyurt on Unsplash

HABERE YORUM KAT