Ankara ve Viyana çekişmesinde hedefteki isim Peter Pilz endişeli: “Durum ciddi”

Ankara ve Viyana çekişmesinde hedefteki isim Peter Pilz endişeli: “Durum ciddi”

Türk istihbaratı tarafından hedef alındığı iddia edilen Peter Pilz, +49’a konuştu. Avusturya Yeşillerinin kurucu üyesi ve “ZackZack” adlı haber portalının yayıncısı Dr. Peter Pilz, suikast ve kaos yaratma iddialarını ciddiye aldığını söyledi.

Viyana’dan Ankara’ya birbirinden ağır suçlamalar dün gündeme bomba gibi düştü. Sanki iki başkent arasındaki tüm bağlar koparılmak istenircesine iddialar ortaya atıldı. Avusturya basınında “MİT ajanı Feyyaz Ö.’nün teslim olduğu ve bütün bilgileri Avusturya gizli servisine verdiği” yönünde bir haber ortalığı karıştırdı. Habere göre, Feyyaz Ö., Yeşil siyasetçi Berivan Aslan’ı katletme emri almıştı. Haberde Ankara’nın gizli servis oyunlarıyla Avusturya’da hedef aldığı isimlerden birinin editörün ta kendisi olduğu da ileri sürüldü: Peter Pilz.

whatsapp-image-2020-09-23-at-23-40-52.jpeg

Adı geçen haber portalında, savcılığın soruşturma başlattığı olayda bir diğer hedef siyasetçinin de sosyal demokrat SPÖ’nün üst düzey politikacılarından Avrupa milletvekili Andreas Schieder olduğu belirtildi.

whatsapp-image-2020-09-23-at-23-40-52-1.jpeg

“AMAÇ AVUSTURYA’DA KAOS YARATMAK” İDDİASI

Telefon bağlantısı ile sorularımızı yanıtlayan Avusturya siyasetinin ilginç simalarından Dr. Peter Pilz’in aktardıklarından satır başları şöyle:

“Bu tehditlere alışkınız. Erdoğan’ı ve Ankara’daki hükümeti eleştirdiğinizde her zaman bunlar başınıza gelebilir. Berivan Aslan ve bana polis koruması verildi. Ne tür bir koruma olduğuna dair bilgileri ise güvenlik nedeniyle veremem. İstihbarat bizi bilgilendirdi. Bu suçlamaları ve durumu ciddiye almamız gerketiğini bildirdi. Konuyla ilgili bizim gazetemizde yani ZackZack’ta ve Süddeutsche Zeitung gazetesinde yazılan haberler gerçeği yansıtıyor. Ancak Ö24 haber portalındaki haberi ciddiye bile almıyorum. Bu ciddi bir gazete değil. Sözün kısası uzun süreden bu yana benzer sorunlar yaşıyoruz. Avusturya’daki Türkleri istismar etmelerine izin vermeyeceğiz. Biz ülkemizdeki Türk toplumunu korumak istiyoruz. Bu konunun Erdoğan’ın kontrolünden çıkmış bir konu olduğuna ya da haberi olmadığına da inanmıyorum. Burasıyla ilgili bütün bilgiler Viyana Büyükelçisi’nin elinden geçiyor“

whatsapp-image-2020-09-23-at-23-40-53.jpeg

MİT AĞINI ORTAYA ÇIKARMIŞLAR

Öte yandan Peter Pilz’in yayıncısı olduğu “ZackZack” adlı haber portalında, dün belgelerle desteklenerek yayınlanan söz konusu haber, Ankara ile Avrupa arasındaki iplerin koparılmaya çalışıldığı tezlerine hak verdiren bir yoğunlukla gündeme düştü.

whatsapp-image-2020-09-23-at-23-40-53-1.jpeg

Adı “Feyyaz Ö.” olarak verilen “İtalyan pasaportlu Türk ajan”, habere göre, MİT tarafından kendisine Yeşiller eski milletvekili Berivan Aslan’a saldırı düzenleme görevi verildiğini iddia etti. Aslan, Erdoğan rejiminin özellikle büyük rahatsızlık duyduğu bir isim. Haberde şöyle denildi:

“Eğer ajanın verdiği bilgi gerçek ise Yeşiller Partisi eski ulusal konsey üyesi ve Erdoğan rejimi için bir sıkıntı kaynağı olan Berivan Aslan hedef alınacaktı. Berivan Aslan’ın, ZackZack editörü Peter Pilz ile birlikte MİT’in Avusturya gizli servislerinin gözü önünde Bregenz’den Viyana’ya uzanan dev bir provokatör ve muhbir ağını ortaya çıkarmıştı.”

whatsapp-image-2020-09-23-at-23-40-53-2.jpeg

METİN TOPUZ HAKKINDA BOŞ KAĞIDA İMZA ATTIRDILAR

Öte yandan “ZackZack”ta yer alan iddialara göre, İtalyan pasaportlu ajan Feyyaz Ö., Türk gizli servisi MİT ile ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi (DEA) arasında irtibatı sağlıyordu. 1981’den bu yana ise Avusturya’da faaliyette bulunuyor. 2017 yılında İstanbul’daki ABD Başkonsolosluğu’nda DEA için çalışan Metin Topuz davasında baştanıklık yapan Feyyaz Ö., Metin Topuz’u demir parmaklıkların arkasına taşıyan ismin kendisi olduğunu öne sürüyor. Türk hükümeti Topuz’u Fethullah Gülen’in darbe girişimini desteklemekle suçladı.

Olay ABD ile Türkiye arasında kalıcı diplomatik gerginliğe neden oldu. ABD, Topuz’u masum olarak değerlendiriyor. Dışişleri Bakanı Michael Pompeo, Topuz aleyhindeki iddiaları "asılsız" olarak nitelendirmiş o dönemde Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin kimi tutuklayacağını veya suçlayacağını kendisine dikte ettirmesine izin vermeyeceğini söylemişti. Topuz, “terör örgütüne üye olmaktan” suçlu bulundu. Ancak Avusturya istihbaratı tarafından sorgulanan Feyyaz Ö., Metin Topuz aleyhine yalan ifade vermeye zorlandığını, bunu yapmak için de boş bir belgeye imza attırıldığını öne sürdü.

Diğer taraftan Topuz’un yargılandığı davada “Feyyaz Ö.” ifşa oldu. Türk medyası tanık kürsüsündeki “DEA muhbiri” hakkında açıkça haber yaptı.

İFŞA OLDUYSA NASIL AJAN OLARAK GÖREV YAPIYOR?

Haberde “Bu durumda Feyyaz Ö. hâlâ bir ajan olarak nasıl görev yapabiliyor? MİT’e karşı baş tanık olarak ne kadar inandırıcı?” soruları yöneltiliyor ve şu yanıt veriliyor:

“Avusturya istihbaratı  Feyyaz Ö.’nün söylediklerini ciddiye alıyor ve MİT çalışanı olan Ö., emekli olsa da son bir görev için kullanılacak kadar iyi olduğunu bildiriyor: Feyyaz Ö. kendisine yeni bir iş daha verildiğini, Belgrad’da buluşacağı irtibat kişisi tarafından ek talimatlar verileceğini ileri sürüyor.”

Hayatından endişe eden Feyyaz Ö. şu an polis koruması altında.  Ö., MİT’in yapısını iyi biliyor, diğer ajanların kimliklerini biliyor: 'Büyük adamlar Avusturya’da değil, Balkanlar’da. Burada Avusturya’da sadece küçük adamları tanıyorum.' 21 Eylül’de, Türk ajanının ikinci sorgusu sırasında ise  istihbarat bir dizi saldırı planlandığını ortaya çıkardı. ZackZack’a göre Feyyaz Ö. talimatları aldığı kişiden  diğer dört hedef kişinin ismini duyduğunu söyledi. Bunlardan biri Peter Pilz.

whatsapp-image-2020-09-23-at-23-40-54.jpeg

İNANDIRICI DEĞİL

Haber ve iddiaları Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliğinden Süddeutsche Zeitung’un sorularına verilen yanıtta, bu konuda Avusturya makamlarının kendileriyle bağlantıya geçmediği belirtildi. Gazetenin sorusuna, Büyükelçi Ozan Ceyhun’un, öne çıkarılan bu meseleyi “inandırıcı bulmadığı” yanıtını verdiği bildirildi.

Bu arada adı ölüm listesinde geçen Berivan Aslan, bu tehdidi çok ciddiye aldığını bildirdi. Feyyaz Ö.’ye Türkiye’de dava açıldığın, ailesinin tehdit edildiğini söylediğine dikkat çeken Aslan, Süddeusche Zeitung’un haberine göre, “Her şey bu adamın gizli servisle bağlantılı olduğunu gösteriyor. Kendini ihbar ederek korumak ve kurtarmak istiyor olabilir” görüşünü dile getirdi. Berivan Aslan, ekim ayında yapılacak Viyana Eyalet Meclisi seçimlerinde Yeşiller listesinden katılan adaylar arasında yer alıyor.

Bütün bu gelişmeler ve haberler doğrulanırsa, Ankara’yı çok zor günler bekliyor. Sanki Viyana üzerinden bazı eller, Ankara’yı Avrupa’dan tamamen uzaklaştırmak istiyor.

IŞIN TOYMAZ – VİYANA

FOTO: peterpilz.at

HABERE YORUM KAT