Anadilde roman ilk kez ödüllendirildi: Menekşe Toprak’a “Türkçe” romanı için burs

Anadilde roman ilk kez ödüllendirildi: Menekşe Toprak’a “Türkçe” romanı için burs

Almanya’da “Türkçe yitip gidiyor” derken, Berlin’de ilk kez bir yazara Türkçe roman yazdığı için burs verildi. Menekşe Toprak, Türkçe romanı “Dejavü” ile Berlin Kültür Senatörlüğü’nün bursuna layık görüldü.

“Ağıtın Sonu” adlı romanı ile “Duygu Asena Roman Ödülü”nü 2015 yılında, “Arı Fısılıtıları” ile “Ankara Üniversitesi Roman Ödülü”nü 2019  yılında kazanan gazeteci-yazar Menekşe Toprak bu kez Almanya’da çok farklı ve Türkçe adına önemli bir bursun sahibi oldu.

Berlin Kültür Senatörlüğü’nün 2018 yılından bu yana Berlin’de yaşayan uluslararası yazarlara verdiği 24 bin avroluk bursu, Türkçe kategorisinde “Dejavü” adlı romanı ile  gazeteci-yazar Menekşe Toprak kazandı. 

+49’a konuşan Menekşe Toprak anadilde bursu şöyle değerlendirdi:

“KENDİ DİLİNDE ÖDÜLLENDİRİLMEK ÇOK ÖNEMLİ”

“Berlin’de anadilinde yazan biri olarak kendi dilinde ödüllendirilmiş çok önemli. Bu burs ‘Kendi dilinde yazabilirsin’ mesajını veriyor.  8 kişilik bağımsız jürinin seçimiyle Türkçe, Lehçe, Arapça, İspanyolca, İngilizce, Türkçe yazan 10 Berlinli yazara burs verildi. Tam 255 kişi başvuruda bulundu. Düşünebiliyor musunuz, Berlin’de göçmen arka planı bulunan 255 yazar anadilde romanıyla başvuruyor. 

“BİYOGRAFİNİZE DE BAKIYORLAR”

Yazmakta olduğun öykü veya roman varsa bunu bildiriyorsunuz. Başvururken en az 20 sayfalık örnek metin göndermeniz gerekiyor.  Elbette biyografinize ve edebiyat üretip üretmediğinize de bakıyorlar. Edebiyatçı olmam bu bursu almamda etkili oldu sanırım. 

Çokdilliği teşvik etmek çok önemli. İlk kez böyle bir şey edebiyat alanında yapıyorlar. İlk kez edebiyat alanında anadilde roman için bir burs Avrupa Birliği’nin kültür fonlarıyla karşılanıyor. 

“TÜRKÇENİN SİLİNDİĞİ DÖNEMDE BU TEŞVİK ÇOK ÖNEMLİ”

Berlin’in uluslararası olma iddiası var. Berlin’e birçok ülkeden sanatçı gelmeye başladı. Yazarlara bir platform sunmak istiyor. 2021 yılında Türk işgücü göç anlaşmasının  60. Yılı kutlanacak.  Ve ben de bu bursu 2021’de almaya başlayacağım.  Türkçenin yer yer silinmeye başlandığı dönemde teşvik edilmesi hayli anlamlı.“

MENEKŞE TOPRAK HAKKINDA

Köln Radyosu’nda  kültür ve sanat alanlarında ağırlıklı olarak çalışmalar yapan serbest gazeteci Menekşe Toprak Kayseri’de doğdu. 9 yaşındayken ailesiyle birlikte Almanya’ya geldi. Liseyi Ankara’da okudu ve daha sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğrenim gördü. 2002’den beri Berlin’de serbest yazar ve radyo muhabiri olarak çalışıyor. Türkçe hikaye ve roman yazıyor, aynı zamanda Almanca okumaktan da hoşlanıyor. 2007 yılında “Valizdeki Mektup” adlı öykü kitabı, ardından 2009’da “Hangi Dildedir Aşk” kitabı yayımlandı. İlk romanı “Temmuz Çocukları” 2011’de yayımlandı. Ağıtın Sonu ile 2015 yılında Duygu Asena Roman Ödülü’ne layık görülen Menekşe Toprak’ın yeni yapıtı ise 2017 sonbaharında Berlin merkezli Orlanda Frauenverlag tarafından Kadınların, Erkeklerin ve Kayıp Peri Masallarının Öyküsü (Sabine Adatepe tarafından çevrildi) adıyla yayınlandı. Son romanı “Arı Fısıltıları” 2018 yılında yayımlandı. Arı Fısılıtıları ile de 2019 yılında Ankara Üniversitesi Roman Ödülü’ne layık görüldü.

İşte Işın Toymaz'ın Menekşe Toprak ile yaptığı röportajın ilgili kısmı:

+49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT