Altın fiyatı yükseliyor

Altın fiyatı yükseliyor

Altın fiyatı son birkaç gündeki yükseliş eğilimini sürdürüyor ve 2000 ABD doları sınırına yaklaştı.

Orta Doğu’daki durum karşısında yatırımcılar değerli maden altına yönelmeye başladı. Bu da altın fiyatının hızla yükselmesine sebep oluyor. Ancak analistler hızlı yükselişin sürüp sürmeyeceğinden şüphe duyuyor.

Sabah saatlerinde değerli maden Londra borsasında troy ons başına 1985 dolardan (yaklaşık 31,1 gram) işlem gördü. Bu, düne (Perşembe) göre yaklaşık on bir dolar daha fazla ve Temmuz ayından bu yana en yüksek seviye.

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalardan bu yana altın daha pahalı hale geldi. Fiyat yaklaşık 150 dolar ve yüzde sekizden fazla yükseldi. Altın, sıkıntılı zamanlarda güvenli bir liman olarak görülüyor. Orta Doğu'daki çatışmalar tırmanabileceğinden değerli madene olan talep artıyor.

Faizsiz altını daha az cazip hale getiren yükselen faiz oranı seviyesi bu durumu değiştirmiyor. Son zamanlarda, referans değer olarak kullanılan on yıl vadeli ABD devlet tahvillerinin getirileri neredeyse yüzde beşe yükseldi ve bu, 2007'den bu yana en yüksek seviye. Alman devlet tahvillerinin getirileri de önemli ölçüde arttı.

Commerzbank'tan emtia uzmanı Barbara Lambrecht, getirilerdeki güçlü artış göz önüne alındığında, altın fiyatındaki son yükselişin dikkat çekici olduğunu, çünkü fiyatın genellikle faiz oranları yükseldiğinde düşme eğiliminde olduğunu söyledi. Kural olarak, yüksek getiriler yatırımcıların parasını giderek tahvillere yönlendirirken, altına olan talep zayıflar.

GÖRÜNÜRDE YÜKSEK REKOR

Commerzbank uzmanına göre altın fiyatının kısa vadede daha da yükselmesi ancak Orta Doğu'daki çatışmaların tırmanması halinde mümkün olabilir. Lambrecht, altın fiyatında daha uzun vadeli bir yükseliş için Fed'in faiz politikasında bir dönüşün gerekli olacağını söyledi. Ancak temel faiz oranları tekrar düşmeye başladığında "altın fiyatı sürdürülebilir bir şekilde yükselmeye devam edebilir".

Banka LBBW'deki analistlere göre altın patlamasının sürdürülebilir olup olmadığı şüpheli. Güçlü dolar ve yükselen faiz oranları kesinlikle bir düzeltmeye ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Altın ABD para birimi üzerinden işlem görüyor. Dolar yükselirse, altın dolar bölgesi dışındaki alıcılar için daha pahalı ve dolayısıyla daha az cazip hale gelir.

Son haftalardaki belirgin yukarı yönlü harekete rağmen, altın fiyatı hala rekor seviyesinden biraz uzakta. Bu seviyeye yaklaşık üç yıl önce troy ons başına 2075 dolardan ulaşılmıştı.

HABERE YORUM KAT