Almanya'yı bekleyen 2023 krizi: İnşaat

Almanya'yı bekleyen 2023 krizi: İnşaat

Sanayi birliklerine göre, Almanya'da konut inşaatı malzeme eksikliği ve korona pandemisi ve Ukrayna savaşının yol açtığı maliyetlerdeki hızlı artış nedeniyle 2023'te bir çöküşün eşiğinde olacak.

Konut ve inşaat sektöründekilerin söylediklerine göre, yeni inşaat projelerinin maliyetlerini hem müteahhitlik şirketi hem de birçok yürütücü inşaat şirketi ve ustası için öngörülemez hale getiriyor.

Alman Basın Ajansı Bavyera Konut Endüstrisi Birliği (vdw) direktörü Hans Maier,  konut kooperatiflerinin yüzde 86'sı geleceği çok zayıf olarak değerlendiriyor.

Hamburg'daki bir VNW sözcüsü yaptığı açıklamada "Kuzey Almanya'daki konut kooperatiflerinin ve sosyal yönelimli konut şirketlerinin yüzde 86'sı şu anda yeni inşaat beklentilerini kötü veya çok kötü olarak değerlendiriyor. Bu yüzden yüzde 60'ı yeni inşaat projelerinin başlamasını ertelemek istiyor veya hala emin değil. Her iki dernek de esas olarak kooperatifler ve belediye konut şirketleri gibi sosyal yönelimli ev sahiplerini temsil ediyor." ifadelerini kullandı.

Münih'teki Bavyera inşaat loncaları devlet derneğinin bir sözcüsü, "Bu, daha önce hiç yaşamadığımız bir durum. Büyük bir sipariş dalgamız var ve aynı zamanda hammadde eksikliği de var. Her sekiz haftada bir büyük fiyat artışlarımız oluyor.İnşaat ve konut sektörüne göre çelik ve çelik alaşımları, birçok yapı malzemesinde kullanılan alüminyum ve ahşap kısmen bulunmaz. Yalıtım malzemeleri az olduğu gibi yol yapımında da önemli olan bitüm, fayans ve seramikte darboğazlar ve büyük fiyat artışları var.'' açıklamasında bulundu.

Birçok inşaat şirketi sabit fiyatlarla çalışıyor ve  etme riskiyle karşı karşıya

Müşteriler ve inşaat şirketleri genellikle inşaat başlamadan önce sözleşmelerinde sabit fiyatlar üzerinde anlaşıyorlar. Malzeme maliyetleri şimdi olduğu kadar hızlı yükselirse, inşaat şirketleri tam kapasite çalışmasına rağmen zarar etme riskiyle karşı karşıya kalıyor.

İnşaat sektörü derneğine göre, kırmızı sayıları önlemek için birçok şirket artık yeni sipariş başvurusunda bulunmuyor. Sonuç olarak, inşaat şirketlerinin yüzde 30'undan fazlası artık yeni teklif sunmuyor.

VNW Direktörü Andreas Breitner, Kuzey Almanya eğitimine atıfta bulunarak, "Mecklenburg-Batı Pomeranya, Schleswig-Holstein ve Hamburg'da yeni konut inşaatlarında önemli bir düşüşten korkuyorum"Uzun teslim süreleri nedeniyle bu yıl ve önümüzdeki yıl inşaat tamamlanacak ve en geç 2024/25'e kadar bitmiş olacak." açıklamasında bulundu.

“2023'te yeni konut inşaatında bir düşüş göreceğiz”

Breitner'in Bavyeralı mevkidaşı Maier, "2021'de rekor tamamlama rakamlarına ulaştık, 2022'de iyi tamamlama rakamlarına sahip olacağız ve 2023'te bir çöküş yaşayacağız" tahmininde bulundu.

Sorun sadece bina inşaatını değil aynı zamanda inşaat mühendisliğini de etkiliyor yani yeni yollar, tüneller ve demiryolları. Federal ve eyalet hükümetleri, sözde fiyat yükseltme maddeleri yardımıyla inşaat şirketlerini barındırmaya çalışıyor. Bu, inşaat şirketlerinin sözleşme imzalandıktan sonra bile fiyatları artırmalarına olanak tanıyor.

Artı49
Fotoğraf: Unsplash - toluobde

 

HABERE YORUM KAT