Almanya'ya işçi olarak gitmişti, göçmen çocuklara yönelik yaptığı proje ile eyalet nişanı aldı

Almanya'ya işçi olarak gitmişti, göçmen çocuklara yönelik yaptığı proje ile eyalet nişanı aldı

Almanya'ya göç eden ve daha sonra orada Essen Belediyesi'nde çöpçü olarak çalışan Turgay Tahtabaş, göçmen çocuklarının eğitimde fırsat eşitliğine ulaşması için kurduğu eğitim kurumuyla eyalet nişanı aldı.

Almanya’ya göçmen işçi olarak giden ve Essen Belediyesi'nin temizlik işleri biriminde, 2 yıl 'süpürgecilik' yapıp 23 yıl da çöp kamyonunda çalışan Zonguldaklı Turgay Tahtabaş, çocuklarının daha iyi eğitim alması için harcadığı büyük çaba sırasında edindiği deneyimleri başkalarıyla da paylaşmak için çıktığı yolda, yıllık 2 milyon euroluk fonu yöneten bir eğitim kurumu oluşturdu. İlk olarak Türkiyeli çocuklara eğitimde fırsat eşitliği sağlamak için çalışmalara başlayan Tahtabaş, bu amaçla kurduğu Gelecek Eğitim Merkezi'ni (Zukunft Bildungswerk), içinde Almanlarında bulunduğu 150’ye yakın ülke insanına hizmet verir hale getirdi. Kurumunda, 40 kadrolu, 250 yarı zamanlı ve 50 gönüllü çalışanı bulunan Tahtabaş, bu çabalarıyla, Alman yetkililerinden, ülkenin en prestijli ödüllerinden biri “Eyaleti Nişanı” da içinde birçok ödül de aldı.

ÜÇ ÇOCUĞUNUN EĞİTİMİNİ YAŞAMININ EN ÖNEMLİ MESELESİ OLARAK ELE ALDI
Duvar gazetesinde yer alan habere göre; Turgay Tahtabaş, 1966’da Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde doğdu. Öğretmen olan babası Mehmet Tahtabaş’ın görev yeri nedeniyle ilkokul, ortaokul ve liseyi ülkenin değişik yerlerinde okudu. Bursa Otelcilik ve Turizm Lisesi'ni bitirdikten sonra bir süre Gökçebey’de otel işletmeciliği yapan Tahtabaş, 1989’da Türkan Hanım’la evlenerek Almanya’ya yerleşti. Burada Essen Belediyesi'nde temizlik işçisi olarak göreve başlayan Tahtabaş, eğitimci aileden gelen bir baba olarak, 3 çocuğunun eğitimini, yaşamının en önemli meselesi olarak ele aldı. Birçok fedakârlıkta bulunarak çocuklarını müzik, tiyatro okullarına gönderdi, spor yapmalarını sağladı. Onların eğitim hayatıyla da yakından ilgilenen Tahtabaş, eşi Türkan’la birlikte Alman eğitim sistemini yakından inceleyerek doğru adımlar atmaya çalıştı. Essen Belediyesi Uyum Meclisi ile Yabancılar Meclisi'nde görevler yaparak toplumun her kesimi ve her ülkeden insanla iletişim kurdu, birlikte iş yapma olanağına kavuştu.

“Başka insanlar aynı sorunları yaşamasın” diye harekete geçen Tahtabaş, Almanya’da yaşayan başta göçmenler olmak üzere eğitimde fırsat eşitliğine sahip olamayan çocuklarla ailelerine yardımcı olmak için Gelecek Eğitim Merkezi (Zukunft Bildungswerk) adıyla bir eğitim kurumu oluşturdu. “Kamu yararına çalışan kurum” statüsü de kazandırdığı kuruluşu aracılığıyla Alman hükümetinin fırsat eşitliği fonundan yardım alarak, Essen’de yaşayan 150’ye yakın milletten öğrenci ve ailesine özel dersler verdirdi, ailelerden ihtiyacı olanlara kurslar vererek Almanca öğrenmelerini sağladı. Göçmen çocuklarının müzik, tiyatro, spor okullarına gitmesini sağladı, çeşitli kurslarla kişisel yeteneklerini geliştirme olanağı tanıdı. Tüm bunları yaparken Essen Belediyesi'nde, kamyon arkasındaki “temizlik işçisi” olarak görevine devam eden Turgay Tahtabaş, en büyük destekçisi eşi Türkan Hanım olduğunu söylüyor. Türkan Hanım toplantılara yetişebilmesi için, çalıştığı çöp kamyonunun yanına temiz elbiselerini getirmekten tutun da planlamadan fon bulmaya, farklı çevrelerle ilişkiye geçmekten ofis düzenine kadar birçok konuda eşinin yanında olmuş.

ALMANYA’NIN EN PRESTİJLİ ÖDÜLÜ EYALET NİŞANI'NI BAŞBAKANIN ELİNDEN ALDI
2015 sonu, 2016 başında yaşanan mülteci akını Tahtabaş’ın hem iş yükünü hem ilgi alanını hem de ulaşması gereken insan sayısını büyük ölçüde artırdı. Ağırlıklı olarak Suriye, Irak ve Afganistan’dan gelen mültecilerin uyum sorunlarını aşmak, çocuklarının nitelikli eğitim almasını sağlamak amacıyla şirketler dahil pek çok fon kuruluşuyla projeler yürüttü. Disiplinli ve güven verici çalışmaları Alman yetkililer tarafından da takdirle karşılandı. 2006’da “Türk Toplumu Almanya Eğitim Elçilerinden biri olan Tahtabaş, Türkiye’de de tanınan bir ayakkabı firmasının sponsorluğunda yürüttüğü projeyle, 2016’da Kuzey Ren Westfelya Eyaleti Uyum Ödülü’nü kazandı. 2017’de, göçmen işçiler ve mülteci çocuklarına fırsat eşitliği yaratmaya yönelik çalışmaları nedeniyle Ruhr Havzası Geliştirme Vakfı tarafından da ödüllendirilen Tahtabaş, 2018’de sunulan eyalet üstün hizmet ödülünü (Eyalet nişanı) eyaletin kuruluşunun 72. yılı kutlama törenleri sırasında, bizzat Eyalet Başbakanının elinden aldı. Yakın zamana değin bu alandaki tüm çalışmalarını gönüllü olarak yürüten Tahtabaş, iş yoğunluğuna yetişemez olunca, Essen Belediyesi'ndeki, 25 yıllık iş akdini askıya alarak, kendi kuruluşunda profesyonel olarak çalışmaya başladı.

Tahtabaş, bugün, aralarında, sosyal yardım alan Alman aileleri de dahil 150’ye yakın milletten insana fırsat eşitliği yaratmak, gelecek güvencesi sağlamak, mültecilerin yaşadığı uyum sorunlarını aşmak için projeler yürütüyor. İyi bir eğitim sağlayarak geleceklerini garanti altına aldığı kendi çocuklarının sahip olduğu olanaklara, her çocuğun ulaşabilmesi için kadrolu ya da yarı zamanlı çalışan öğretmenleri aracılığıyla ders desteği veriyor, gönüllü kişilerle kurslar açıp kişisel gelişimlerinin sağlanması, iş ve el becerilerinin gelişmesi için çaba harcıyor. Kreş hizmeti alamayan çocuklar için küçük çaplı 5 adet kreş de açan Tahtabaş, 8’i Essen, 2’si Baldbeck’teki 10 şube ile yaklaşık 1700 çocuğa çok boyutlu destek sunduğu gibi her milletten yüzlerce aileye de danışmanlık yapıyor. Yılda yaklaşık 2 milyon liralık fonu yöneten Tahtabaş’ın kamu yararına çalışan vakıf benzeri kuruluşunda 40 kadrolu, 250’de yarı zamanlı personel çalışıyor. Çalışmalara 50 gönüllü de ücretsiz olarak destek veriyor.

ÇAYCUMA’DA EĞİTİMİ DESTEKLEMEK AMACIYLA DERNEK KURUYOR
Elde ettiği deneyimi memleketiyle de paylaşmak, ülkede eğitimin ve insan kalitesini artırmak için projeler üreten Tahtabaş, bu alanda, yakından takip ettiği Çaycuma Belediyesi'ne de destek oluyor. Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’nın çalışmalarını önemli bulduğunu ifade eden Tahtabaş, bu amaçla Çaycuma Belediyesi Çok Dilli Anaokulu’na katkı sunuyor. Anaokuluna sağlanacak desteğin kurumsal hale getirilmesi için Almanya’da “Çaycuma’da Eğitimi Destekleme Derneği” adıyla bir dernek kurma çalışmalarına başlayan Tahtabaş, aynı şekilde eğitim verecek bir anaokulunu Almanya’da da kurmayı hedefliyor. Yaşadığı semtteki ilkokulun Çaycuma Atatürk İlkokulu ile kardeş okul olmasına ön ayak olan Tahtabaş, Çaycuma Belediyesi'nin Lennestadt ile yürüttüğü kardeş belediyecilik uygulamasını da son derece önemsiyor. Bunun herkese örnek olmasını da dileyen Tahtabaş, iki ülke arasında her alanda iş birliğinin gelişmesinin dünya barışına da katkı sağlayacağını ısrarla dile getiriyor.
 

HABERE YORUM KAT