Almanya'nın kaybı: Şirketler yurtdışına yöneliyor

Almanya'nın kaybı: Şirketler yurtdışına yöneliyor

Almanya'daki şirketler, yurtdışına taşınarak üretimlerini artırıyor. Bu durum, ülkenin endüstriyel gerilemeyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Alman Ticaret ve Sanayi Odası'na (DIHK) göre, endüstri, üretim faktörlerini 2008'den beri hiç olmadığı kadar kötü değerlendirdi.

Özellikle, birçok insan enerji tedarikini güvensiz ve pahalı olarak görüyor. Bu nedenle, göç planları güçleniyor. Şirketlerin neredeyse üçte biri göçü planlıyor veya gerçekleştiriyor, bu 2022'ye göre (yüzde 16'lık bir artış) neredeyse iki katı.

DIHK Başkanı Peter Adrian Bild gazetesine verdiği demeçte, "Bu, şimdi ekonomi politikamızda bir dönüm noktası başlatma zamanı. Göç eğilimlerini iki yıldır anketlerimizde görüyoruz ve sürekli olarak uyardık" dedi.

CDU'lu politikacı Tilman Kuban ise Bild'e verdiği demeçte, "Almanya Titanik oluyor. Kötü ışıklı mürettebatın bir buzdağından diğerine yönlendirdiği güçlü bir buharlı gemi. Daha güvenilir, düşünceli bir enerji politikası gerekiyor" dedi.

"Doğu Ekonomisi Komitesi" Genel Müdürü Michael Harms için göç, başarılı bir AB iç pazarının bir işareti. Harms'a göre, 20 yıl önce AB'nin genişlemesinden bu yana Orta ve Doğu Avrupa'da üretim tesisleri açan birçok Alman şirketi, iyi eğitimli uzman işgücünden, avantajlı iş maliyetlerinden, iyi yatırım koşullarından ve ortak AB iç pazarından faydalanıyor.

Alman şirketlerinin son 20 yılda elde ettiği ihracat başarıları, Harms'a göre, doğu Avrupa'daki tesisleri olmadan düşünülemezdi.

Sadece Polonya'da Alman şirketleri 37 milyar Euro üzerinde yatırım yaptı ve yaklaşık 450.000 iş yeri açtı. Polonya, Almanya'nın en önemli beşinci ticaret ortağı konumunda. Harms'a göre, Polonya, Alman sanayisi için uzun yıllardır çok çekici bir konumda.

ARTI49

HABERE YORUM KAT