Almanya'nın ihracatı azalan taleple geriledi

Almanya'nın ihracatı azalan taleple geriledi

Almanya'nın ihracatı, azalan tedarik zinciri sorunlarına rağmen yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarıyla birlikte Avrupa ve ABD'den gelen zayıf taleple martta beklentilerin çok altında, %5,2 oranında geriledi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülkenin mart ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, martta bir önceki aya kıyasla %2,4 oranında düşmesi beklenirken, %5,2 oranında azalarak 129,7 milyar eurp oldu.

Mart ayında ithalat ise %2 oranında düşmesi beklenirken, %6,4 oranında gerileyerek 113 milyar euroya indi. Bu, Kovid-19 salgınından bu yana ithalattaki en büyük aylık düşüş olarak kaydedildi.

Böylece, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Almanya dış ticaret fazlası, 16,7 milyar euro oldu. Mart 2022'de, bu fazla 4 milyar euro olarak kaydedilmişti.

İhracat, Mart 2022'ye göre %5 artarken, ithalat %5,5 geriledi.

Almanya'da Mart ayı ihracatının 69,3 milyar avrosu Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı. Ülkenin ithalatının 60 milyar euroluk bölümü de AB'den geldi.

AB ülkelerine yapılan ihracat Şubat ayına göre %6,2 oranında azalırken, bu ülkelerden yapılan ithalat %4,4 oranında düştü.

Destatis verilerine göre, Almanya'nın en önemli ticaret ortağı olan Çin'e ihracatı, Şubat ayına kıyasla %9,3 oranında azalarak 7,7 milyar euro oldu. Aynı dönemde, Almanya'nın diğer önemli ticaret ortağı ABD'ye ihracatı %10,9 oranında azalarak 12,5 milyar euroya geriledi.

Almanya'nın Rusya'ya ihracatı ise Mart ayında %1,8 artarak 900 milyon euroa yükseldi. Rusya'dan yapılan ithalat ise %0,4 oranında gerileyerek 300 milyon euroya düştü.

VP Bank baş ekonomisti Thomas Gitzel, küresel ekonomide sorunların devam ettiğine dikkat çekerek, "Rusya-Ukrayna savaşı, artan enflasyon oranları, yükselen faiz oranları ve jeopolitik belirsizlikler, şirketlerin yatırımlarını baskı

HABERE YORUM KAT