Almanya’nın enerji dönüşümü: Güneş, kömürü tahtından etti
Almanya’da geçen yıl, Fraunhofer Güneş Enerjisi Sistemleri Enstitüsü’nün değerlendirmesine göre, güneş enerjisi santralleri ilk kez linyit santrallerinden daha fazla elektrik üretti. Spiegel’in 2 Ocak tarihli haberinde yer alan verilere göre, Almanya’daki toplam elektrik üretiminde linyit ve taş kömürünün payı yüzde 22,4’e geriledi. Ülkenin en önemli enerji kaynağı ise açık farkla rüzgar enerjisi olmaya devam etti.
Fraunhofer ISE verilerine göre, Almanya’da geçen yıl linyit ve taş kömüründen üretilen brüt elektrik miktarı 106 terawatt saat oldu. Bu rakam, 2024’e kıyasla yaklaşık bir terawatt saat (bir milyar kilowatt saat) daha az ve 1956’dan bu yana görülen en düşük seviye olarak kayıtlara geçti.
Kömür artık ekonomik değil
Fraunhofer ISE’den Bruno Burger, Spiegel’e yaptığı açıklamada, “Kömürden elektrik üretimi artık çoğu zaman ekonomik açıdan karlı değil” ifadelerini kullandı. Burger, emisyon hakkı fiyatlarının yükselmesinin kömür enerjisini oldukça pahalı hale getirdiğini belirtti.
Burger’in tahminine göre, linyit madenciliği 2025’te son yüzyılın en düşük seviyesine gerileyebilir. Bir yıl önce ise Almanya genelinde 1916’dan bu yana en düşük linyit üretimi gerçekleşmişti. Öte yandan Almanya Parlamentosu ve Eyaletler Meclisi, kömürden elektrik üretiminin en geç 2038 yılına kadar tamamen sonlandırılmasına karar vermişti.