Almanya’nın dev şirketleri erkeklerin yönetiminde: Kadın yönetici hâlâ istisna

Almanya’nın dev şirketleri erkeklerin yönetiminde: Kadın yönetici hâlâ istisna

Büyük Alman şirketlerinde yönetici kadın sayısı hâlâ az. 2016 başından bu yana yürürlükte olan düzenlemeye rağmen, şefler katındaki kadın yönetici oranının düşüklüğü sorun olmaya başladı.

Kadın yöneticilerin Alman dev şirketlerinde yönetici olması, alınan yasal önlemlere rağmen bir istisna olma özelliğini koruyor. Halen bu alandaki oranın yüzde 24,9 olduğu saptandı. 

Sözü geçen rakamın geçen yıla göre yüzde 1 oranında bir artışa bile karşılık gelmediğini belirten Crifbürgel imzalı bir değerlendirmede, geçen yılki kadın yönetici oranının yüzde 24,2 olduğuna işaret edildi. Buna göre, en çok kadın yöneticiye sağlık ve veteriner hizmetleri dalında üretim yapan şirketlerde rastlanıyor. Bunun yanında en az kadın yönetici ise gemi inşa, makine imalat sanayii ve inşaat sektörlerinde görülüyor. 

Bu arada “Kadınlar Denetleme Kurullarına” (Fidar) adlı örgütten yapılan bir çağrıda ısrarla, borsaya kayıtlı veya çalışanların yönetime katıldığı büyük şirketlere zorunlu kılınan kotaların genişletilmesi istendi. Fidar Yönetim Kurulu Başkanı Monika Schulz-Strelow, DPA’ya yaptığı açıklamalarda yükümlü kılınan kadın kotasının genişletilmesini istedi ve “Bu, daha bir genişleme etkisi elde etmek ve daha çok kadının yönetici konumuna gelmesi  için bir kaldıraç görevi görürdü. Bağlayıcı kadın kotası, farkı yaratacaktır” dedi. Schulz-Strelow’a göre halen yasal kotanın uygulama alanına giren 105 şirkette daha büyük ilerlemeler var. Fidar yöneticisi, “Şirketler ne kadar küçükse ve kamuoyunda ne kadar az görünüyorlarsa, bu şirketlerin yönetici pozisyonlarındaki kadın oranı da o kadar azdır” dedi. 

DOĞU EYALETLERİNDEKİ ŞİRKETLER ÖNDE

Crifbürgel’in değerlendirmelerine göre, kadın yönetici oranı yüzde 30 ve daha yüksek olan Alman şirketlerinin hepsi doğuda örgütlenmiş durumda. Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern ve Saksonya gibi doğu eyaletlerinde kadın yönetici oranı yüzde 30’larda. Listenin en altında ise batı eyaletleri Bremen (yüzde 22,5) ve Baden-Württemberg (yüzde 22,8) geliyor. 

Schulz-Strelow, doğu eyaletlerindeki bu üstünlüğü, söz konusu bölgelerdeki ailelerin anne ve babalarının normal koşullarda hep çalışıyor olmasına bağladı. “Ancak değerler tüm Alman eyaletleri için hayal kırıklığı yaratıyor. Hepimizi, bütün Almanya’yı ilgelendiren bir sorun” dedi. 

Almanya’da bünyedeki çalışan sayısı 2 bini geçen şirketler, 2016 başından beri denetleme kurullarında boşalan pozisyonları kadınlarla doldurmak ve bu oran yüzde 30’u buluncaya kadar da bu eğilimi sürdürmek zorunda. Koalisyon hükümetinin SPD’li iki kadın bakanı, Federal Aile Bakanı Franziska Giffey ve Adalet Bakanı Christine Lambrecht’in hazırladıkları bir yasa tasarısı, Hıristiyan demokratların itirazı nedeniyle buzdolabına konulmuştu. 

Giffey’in bakanlığı, tüm şirketlerin denetleme kurullarında yüzde 30’luk bir kadın yönetici oranının bulunmasını isterken, bu yasanın etki alanındaki şirket sayısının 105’den 600’a çıkacağını bildirdi. Aile Bakanlığı’ndan medyaya yapılan açıklamalarda da şirketlerin bu kadın yönetici kotasında gönüllü adımlar atmayacağına dikkat çekilerek, sadece sabit kotalar etkili olabiliyor diye konuştu. 

Crifbürgel bu araştırma için çeşitli ölçeklerde 900 bin işletmeyi mercek altına aldı. 2018 itibariyle, ülkedeki şirketlerde kadın yöneticilerin oranı yüzde 22,6 idi. 

+49-BERLİN 

FOTO: Jan Woitas/DPA 

HABERE YORUM KAT