Almanya’nın “başbakanlık” yarışı: Sosyal demokratlarda Olaf Scholz önde gibi

Almanya’nın “başbakanlık” yarışı: Sosyal demokratlarda Olaf Scholz önde gibi

Almanya’nın “Başbakanlık” sorusu sadece muhafazakârları değil, onların koalisyon ortağı sosyal demokratları da ilgilendiriyor. Belirsizlik sürüyor. Ekonomik krizin gölgesi siyasetin üzerine düşüyor.

Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grubu Başkanı Rolf Mützenich başbakanlık için adaylığa sıcak baktığını söyledi. Buna karşılık Maliye Bakanı Olaf Scholz’un adı anketlerde birinci sırada yer alıyor. 

SPD Meclis Grubu Başkanı Mützenich “watson.de” haber portalına yaptığı açıklamada, aday aranırken Meclis Grubu Başkanı olarak adının düşünülmemesinin şaşırtıcı olacağına dikkat çekerek, “Sonunda hep birlikte akıllıca bir karar vereceğiz” dedi.  Aday olduğu takdirde ağırlık vereceği konular sorulduğunda ise SPD’li politikacı “Seçim kampanyası çerçevesinde ağırlık verilecek konuları ortaklaşa belirliyoruz. Yine de geçmişte çalışmalarımı takip eden herkes, dış işleri ve güvenlik politikalarından geldiğimi ve seçim kampanyasında bu konuya da yöneleceğimi bilir” diye konuştu. 

RÜZGÂR BAŞKA YERDEN ESİYOR

Diğer taraftan son anketler, seçmenin şu anda bir başka sosyal demokratı başbakanlık için aday olarak gördüğünü ortaya koydu: Olaf Scholz. 

Kantar Enstitüsü tarafından Funke medya grubuna yapılan açıklamaya göre Başbakan Yardımcısı Olaf Scholz, partinin diğer üst düzey politikacılarının önüne geçmiş durumda. Ankete katılanların yüzde 42’si Federal Maliye Bakanı Scholz’un başbakan adayı olarak uygun bir isim olduğunu belirtti.

Scholz’u  yüzde 19 ile Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil ve yüzde 16 ile Aile Bakanı Franziska Giffey izliyor. Ankete katılanların yüzde 11’i SPD Eş Başkanları Saskia Esken ve Norbert Walter-Borjans'ın,  yüzde 12’si Genel Sekreter Lars Klingbeil'in başbakan adaylığına uygun olduğunu düşünüyor. 

Ankete katılanların sadece yüzde 6’sı Mützenich'i şansölye adaylığına uygun görüyor. 

+49 – BERLİN

FOTO: AA

HABERE YORUM KAT