Almanya'dan, Libya krizini çözmek için yoğun diplomasi trafiği

Almanya'dan, Libya krizini çözmek için yoğun diplomasi trafiği

Almanya'nın Libya Özel Elçisi Christian Bock ve Almanya'nın Trablus Büyükelçisi Michael Ohnmacht, Libya'daki krizi çözerek seçimlerin yapılmasını sağlamak için başkent Trablus'ta yoğun görüşmeler yaptı.

Libya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş, Özel Elçi Bock ile yaptığı görüşmede, Libya hükümetinin tutumunun Almanya'nın tutumu ile uyumlu olduğunu vurguladı.

Hükümetin, Libya'da seçimlerin yapılması çağrısında bulunan 1'inci, ve 2'nci Berlin Konferansının sonuçlarına bağlı olduğunu kaydeden Menguş, hükümetinin Libyalıların özlemlerini karşılamak amacıyla Berlin 3 Konferansı'nın düzenlenmesi için yürütülen çabaları desteklediğini aktardı.

Almanya'nın Libya Özel Elçisi Bock da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ülkesinin seçimlerin mümkün olan en kısa sürede sağlam yasal kurallara göre yapılmasını desteklediğini ifade etti.

Bock, Menguş ile Alman Dışişleri Bakanlığının, meşruiyeti tazeleyecek kapsamlı seçimlere yol açacak Berlin sürecini yeniden başlatmaya nasıl yardımcı olabileceğini ele aldıklarını belirtti.

Bock, Twitter hesabından yaptığı diğer açıklamada ise Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathiliy ile görüştüğünü ve ona ülkesinin BM misyonunu ve Libya'ya barışı yeniden sağlama çabalarını desteklediğini ilettiğini vurgulandı.

Bu arada Libya Başkanlık Konseyinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Almanya'nın Trablus Büyükelçisi Michael Ohnmacht, Libya Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Abdullah el-Lafi ile görüştü.

Görüşmede, Başkanlık Konseyi'nin Libya krizini çözme gayretleri ve seçimlere gitmek için üzerinde anlaşmaya varılacak bir mekanizma sağlama çabaları ele alındı.

Büyükelçi Ohnmacht, görüşmede, ülkesinin parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine giden her yolu desteklediğini vurguladı.

Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Lafi de Almanya'nın Libya siyasi sürecini desteklemedeki rolünü övdü.

Libya'da seçim çıkmazı

Libya'da bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa'nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet bulunuyor. Bu durum ülkede istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.

Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte gerçekleştirilememişti.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, mevcut Ulusal Birlik Hükümeti'nin görev süresinin 24 Aralık 2021'de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat'ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa'yı başbakan seçmiş, 1 Mart'ta da Başağa hükümetine güvenoyu vermişti.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ise Temsilciler Meclisi'ni Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini söylemişti.

Artı49
Fotoğraf: Unsplash - kovah

HABERE YORUM KAT